zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Анджелина Джоли и ракът: пример за подражание или просто медийния шум!?



Анджелина Джоли и ракът: пример за подражание или просто медийния шум!?

Т.нар. профилактично премахване на гърдите стана притеснително популярна тема с малко участие на специалистите в нея.

18 май 2013, здраве.bg

... взетото от Анджелина Джоли решение е, че през 2011 г. над 30% от поставените (в САЩ) диагнози рак на гърдата са били грешни, но докато това се установи, вече е било започнато интензивно лечение с крайно агресивни медикаменти.

Исторически погледнато статистиката на поставените диагнози и излекуваните пациентки също дава основание за широко разпространено погрешно мнение. Ако преди 1-2 години процентът на грешните диагнози е бил поне 30%, лесно е да си представим колко по-голям е бил той преди десетилетия. Според скорошна публикация погрешните диагнози рак на гърдата в САЩ за последните 30 години са над 1,3 милиона. Всички тези пациентки обаче са преминали интензивно лечение, включващо мастектомия, лумпектомия, радиация, химиотерапия и... статистиката ги е включила в бройката на успешно излекуваните. Така на практика не може да стане ясно доколко всеки един от видовете лечение е наистина ефективен.

Наличните данни като че ли говорят без съмнение за един тревожен факт: научната истина за рака на гърдата остава далеч назад, а най-голямо внимание се обръща на отделни случаи. Разбира се, най-много шум се вдига около такива, свързани с популярни личности като Анджелина Джоли.

Но това е само едната страна на черната тенденция. От другата са опитите, повече или по-малко успешни, на някои компании, работещи в областта, да задълбочат едностранчивостта на масовите публикации и да спечелят от това.

Покрай случилото се с Анджелина Джоли най-често даваният пример е фирмата „Мириад Дженетикс” (Myriad Genetics), цената на чиито акции са скочили значително след медийния шум около известната личност и нейното решение.

Фактът, че силни, движени основно от стремежа към печалби корпорации, печелят огромни суми от пропагандирането на теорията за генетичната предопределеност на заболяванията (в случая от рак на гърдата) понякога добива и абсурдни на пръв поглед (но законни от гледна точка на съществуващото право) страни. Например в юридическите претенции...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    заболявания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.