zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Анджелина Джоли и ракът: пример за подражание или просто медийния шум!?



Анджелина Джоли и ракът: пример за подражание или просто медийния шум!?

Т.нар. профилактично премахване на гърдите стана притеснително популярна тема с малко участие на специалистите в нея.

18 май 2013, здраве.bg

Крайната стъпка на Анджелина Джоли да се подложи на пълна мастектомия – премахване на двете гърди бе последвано от огромен поток от информация по темата. Примерът на това, което една популярна в цял свят личност прави, най-често е силно заразителен и става обект на подражание.

Някъде сред милионите статии по темата рак на гърдата и профилактичните мерки срещу него се изгуби както конкретната информация по случая, така и мненията на специалистите, които съмнително рядко се появяват в отразяването на случката.

Според фактите „профилактичната” двойна мастектомия при Анджелина Джоли е била продиктувана основно от нейната фамилна история и генетичната й предразположеност към рак на гърдата заради налична мутация в два гена - BRCA1 и BRCA2.

На първо място, има общо разпространено неразбиране за ролята на двата гена - BRCA1 и BRCA2 – по отношение на риска и прогнозирането на рак на гърдата. Практиката сочи, че BRCA мутациите силно варират и са много редки, за да може да се правят генерални, важащи за всеки жени в подобно положение изводи. Според статистика при не повече от 2% от жените е налице такава генетична предразположеност.

За да е напълно ясно: BRCA-мутацията е опасен показател, но не повече от това доколко пушенето увеличава риска от рак на белите дробове. И за двата вида рак специалистите обаче са единодушни, че става дума за нарастване на риска с между 5 и 10%. Наличието на генетичния „дефект” не може сам по себе си да е причина за поява на рака, защото общите причини произхождат от състоянието на имунната ни система като цяло.

В последните 2-3 десетилетия познаването на човешкия геном напредна много. Това даде възможност да бъде отхвърлена една от догмите на молекулярната биология - че човешката ДНК определя доминиращите причини за появата на всички заболявания. Нашият геном се състои от около 20 хиляди генетични инструкции („заключени” в същия брой протеини). За сравнение в човешкото тяло има около 100 хиляди вида протеини!

Като резултат...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    заболявания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.