zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Анджелина Джоли и ракът: пример за подражание или просто медийния шум!?



Анджелина Джоли и ракът: пример за подражание или просто медийния шум!?

Т.нар. профилактично премахване на гърдите стана притеснително популярна тема с малко участие на специалистите в нея.

18 май 2013, здраве.bg

... медицината вече изцяло приема, че съществуват фактори извън тези с генетична природа, т.нар. епигенетични фактори, които се определят от комбинацията между хранене, психично и душевно състояние (влияещо и на физиологията ни), фактори от общия ни начин на живот и такива, породени от околната среда. Според сегашните разбирания именно тези епигенетични фактори са 95% от причината за появата на едно заболяване! Например психологическата травма от узнаването на диагнозата рак в повечето пациенти води до промени на химично ниво, които ги правят по-трудни за повлияване с прилаганите медикаменти. Според наскоро изнесена статистика новината за лошата диагноза повишава риска от преждевременна смърт заради сърдечен проблем с над 26%.

По-горните факти определят решението на Анджелина Джоли да се подложи превантивно на двойна мастектомия като следване на вече отхвърлената теория за пълното определяне на предразположеността на едно заболяване от генетичния фактор, вместо да се търсят други начини за повлияване на риска – различни видове терапия, промени в диетата и т.н. защото тялото ни е доказало, че има почти невероятни способности да регенерира и да се самолекува, поне много по-големи отколкото обичайно се смята.

Друга масова грешка по отношение на BRCA гените е, че човек или ги има, или ги няма. Всъщност те са част от общия ни генетичен фонд и науката вече е идентифицирала на молекулно ниво хиляди възможни мутации в BRCA1 и BRCA2, което прави картината далеч по-сложна отколкото някои представители на медицината се опитват да я опишат и обяснят.

Това прави лоша комбинация с общото мнение на повечето хора, че всяка промяна в един ген (т.е. всяка мутация) е вредна. Всъщност има много мутации, известни като полиморфизми – те се срещат естествено сред немалък процент от хората. Това се отнася и за BRCA гените. А малко известен факт е, че някои от тези мутации дори намаляват риска от рак!

Друга факт, който поставя под съмнение правилността на взетото...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    заболявания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.