zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Колагенът – да го пием, инжектираме или мажем?



Колагенът – да го пием, инжектираме или мажем?

Колагенът е особено важен за кожата ни, но как да ни е наистина от полза?.

15 май 2013, здраве.bg

... медицински изследвания.

• Храненето: за изграждане на пълноценна молекула колаген на организма ни са нужни аминокиселини, които се образуват при разглаждане на белтъчините от храната. Дори само една аминокиселина да не е достатъчно, процесът на образуване на белтъчини се променя и това оказва влияние на кожата (изглежда състарена), косата (космите започват да се цепят) и ноктите (стават меки и чупливи).

Как да преодолеем проблема

Стимулирането на производството на колаген, т.е. удължаването на времето, в което тя ще изглежда млада и свежа, е отколешна мечта на всички, занимаващи се с козметика. Подобен ефект имат и други вещества освен колагена – витамин С и другите антиоксиданти, както и пептидите и най-различни растителни екстракти. Затова и те са неизменно съдържание в много от т.нар. регенериращи кремове. Съвременната наука знае как да раздробява молекулите на такива вещества и да ги прикача към особени системи за доставка до клетките – нанозоми, енхенсъри, циклодекстрини. Благодарение на състава на тяхната обвивка и малките им размери те преминават през епидермиса, носейки със себе си съответните полезни за кожата вещества.

Много производители на козметика включват в такива кремове и колаген. Това обаче е по-малко ефективен начин. Втриването на колагена в кожата не води до добро усвояване, тъй като неговите молекули са сравнително големи и не могат да преминат през епидермиса, за да стигнат до колагеновите влакна, разположени по-навътре в кожата. Затова и мнението на дерматолозите е категорично – тези кремове може да увлажняват, подхранват и защитават кожата, но не и да увеличат количеството колаген в нея.

Колагенът под форма на инжекции е нещо съвсем различно. Те доставят колагена дълбоко в кожата. Въпреки това и тук има особености. Науката, въпреки напредъка си, не се е научила да управлява биосинтеза на колагена. Затова тя не е в състояние, внасяйки в организма нов колаген, да замени с него старите „износени” колагенови влакна – новите...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.