zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Колагенът – да го пием, инжектираме или мажем?



Колагенът – да го пием, инжектираме или мажем?

Колагенът е особено важен за кожата ни, но как да ни е наистина от полза?.

15 май 2013, здраве.bg

Какво и как да направим, за да бъде кожата ни свежа и изпъната? Със сигурност й е нужен колаген! Но как да си го набавим и то така, че да ни бъде наистина от полза!?

Колагенът е основен структурен белтък в кожата ни. Ако искаме да си го представим визуално, той може би напомня пружина на матрак – точно така е извита колагеновата молекула, оплетена с другия белтък – еластина. Много триизмерни спирали са усукани една в друга и изграждат изключително здрави влакна. С възрастта обаче тази структура се „разхлабва”, спиралите стават твърди и чупливи. Затова и кожата, лишена от своята „опора” губи своя тонус и гладкост, появяват се бръчки. Можем ли да избегнем това? Или поне да забавим процеса?

Защо губим колаген

Дерматолозите и специалистите по производство на козметика могат да определят дали колагенът в кожата ни е достатъчно само с едно пощипване. Ако това е факт, време е да се замислим и да вземе мерки.

Пониженото производство на колаген е свързано с процеса на стареене – обмяната на веществата се забавя – процесът на разпад на колаген започва да взема превес над неговия синтез. Външният израз на този променен баланс е понижената еластичност на кожата и изменението в овала на лицето. Но стареенето не е единствената причина.

• Хормоналният фактор: женските и мъжките полови хормони – естроген и тестостерон имат важна роля при формирането на колаген.

При мъжете тестостеронът с възрастта намалява, но процесът е постепенен. Това дава възможност на мъжа да има относително по-висока плътност на костите, да запази повече от силата на мускулите си и да изглежда по-младолик от жените на своята възраст.

При жените, в периода на предменопауза и менопауза производството на естроген рязко спада, т.е. също така намалява и производството на колаген. Това веднага се отразява на външността. От полза при тази ситуация е заместващата хормонална терапия, която обаче задължително трябва да бъде назначена от специалист – гинеколог и/или ендокринолог след подробни...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.