zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да запазим здравето на откритите части на кожата



Как да запазим здравето на откритите части на кожата

Кожата на ръцете е изложена на всички рискове, причинявани както от времето, така и от различни химикали.

Непокритата от дрехи кожа е изложена на всички лоши атмосферни условия.

8 февруари 2013, здраве.bg

Кожата е най-големият орган на човешкото тяло. Една част от нея е сравнително добре защитена от влиянията на околната среда като влага и температура, но частите кожа, които са на открито са изложени на всички неблагоприятни атмосферни влияния.

Специалистите препоръчват да си изградим ежедневна рутина, свързана с грижата на кожата по цялото тяло, но частите й, които остават непокрити от дрехите, трябва да получават повече внимание, което да компенсира допълнителните вреди, на които са изложени.

Кожата по лицето, врата, ръцете и краката остава непокрита през най-голяма част от времето. Тя е изправена срещу тежките атмосферни условия като студ и сух въздух, горещина и влага, както и срещу изгарящите слънчеви лъчи. Ако не вземем мерки навреме и не се погрижим за тези части от кожата си, в нея ще започнат редица негативни процеси, водещи до преждевременни бръчки и други признаци на стареенето. Какво можем да направим:

Да пазим кожата от ултравиолетовите лъчи

Ултравиолетовите лъчи - от слънцето или друг източник - вредят на кожата и я сбръчкват. За да се предпазим от тях, , когато излизаме навън трябва да нанасяме слънцезащитен крем с SPF поне 15. Препоръчително е да използваме чадър и слънчеви очила, които да ни предпазват от силните слънчеви лъчи.

Изсветляване на кожата

Силната слънчева светлина изгаря кожата и тя потъмнява. За да премахнем нежелания тен, можем да използваме напълно натурален продукт. Просто трябва да нанасяме кисело мляко върху непокритата кожа всеки ден преди да влезем в банята, като след 10-15 минути отмиваме млякото с хладка вода.

Друг вариант е да използваме за изсветляване лимонов сок. Изцеждаме сока от един лимон и отделяме 2-3 капки, като добавяме на всяка капка сок по 5 капки вода. С получената смес трябва редовно да мажем непокритата кожа, за да я запазим светла.

Друг популярен начин за изсветляване е млякото със сода за хляб: В хладко мляко се разтваря щипка сода...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.