zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Билки срещу стреса - естествената алтернатива



Билки срещу стреса - естествената алтернатива

Пасифлората остава незаслужено пренебрегната у нас в билковите рецепти срещу стрес и безсъние.

Стресът и тревожността пречат на нормалния живот на все повече хора. Често не е нужно да посягаме към лекарствата, за да се справим.

здраве.bg

... понякога изостряне на състоянието, което се опитваме да излекуваме.

Има и по-добри и подходящи в някои случаи алтернативи – изцяло натурални и без опасност от странични действия. Трябва да имаме предвид обаче, че ефектите от билковите екстракти и подправките невинаги се проявяват веднага (за разлика от тези на лекарствата).

Предлагаме ви шест билкови алтернативи, които са показали много добри резултати за облекчаване симптомите на стреса и тревожността:

Жълтият кантарион е може би най-добре известното билково средство против стрес и тревожност. Използва се от векове и е било прилагано за облекчаване на психичните разстройства по време на Ренесанса и Викторианската епоха. Според резултатите от скорошно изследване тази билка е толкова ефективна при депресия, колкото и Прозак. Жълтият кантарион е целогодишно цъфтящо растение, чиито екстракти могат да се намерят под формата на капсули, таблетки и тинктури.

• Кава-кава или коренът от кава е полинезийска билка, която се е доказала много ефективна при умерена степен на тревожност. Изследвания са установили, че екстрактът от корен на кава е толкова ефективен колкото фармацевтичните бензодиазепини – например Валиум и Ксанакс, но без потенциалната опасност от странични ефекти или пристрастяване. Има непотвърдени данни, според които коренът от кава причинява увреда на черния дроб, но изследване, проведено в Университета „Дюк” (САЩ) през 2001 г. напълно отхвърля тези спекулации.

Пасифлората е добре известен и мощен релаксант на нервната система. Популярна е в много страни, а германската Комисия Е дори я е одобрила за лечение на нервни разстройства, проблеми със съня и тревожност. Билката съдържа антиоксиданти и по някои данни има още противовъзпалителни и антиракови свойства.

• Свещеният босилек (всъщност съвсем близък родственик на познатия ни босилек)...

 
 
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.