zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Билки срещу стреса - естествената алтернатива



Билки срещу стреса - естествената алтернатива

Пасифлората остава незаслужено пренебрегната у нас в билковите рецепти срещу стрес и безсъние.

Стресът и тревожността пречат на нормалния живот на все повече хора. Често не е нужно да посягаме към лекарствата, за да се справим.

здраве.bg

Много от симптомите на стреса и тревожността си приличат: напрежение, емоционална нестабилност, загуба на фокус, сърцебиене и проблеми с дишането са някои от тях. Много хора често прибягват до „помощта” на алкохола, цигарите, успокояващите храни и дори наркотиците, за да намерят изход.

Основната разлика между стреса и тревожността е, че ситуации, предизвикващи стрес обикновено са ни известни: неблагоприятна работна обстановка, напрежение от приближаващите крайни срокове, проблеми във взаимоотношенията ни с хората или финансови несгоди. Ако просто премахнем стресиращата ситуация, оставим я на заден план или предприемем нещо за подобряване на условията, в които живеем и работим, ще се върнем към по-спокойния начин на живот - без стрес.

Тревожността обаче е потискащо неопределено чувство, че нещо лошо ще се случи, и може да погълне изцяло живота ни, дори да не намираме очевидна в момента причина.

Тревожното разстройство представлява постоянно притеснение пред заплахата от неизвестното бъдеще, общи фобии или посттравматичен стрес, дори и привидно обстоятелствата на живот в момента да са приемливи и дори добри. В днешния свят, в който всичко понякога ни изглежда обърнато с главата надолу, това като че ли е разбираемо.

Продължителните прояви на стрес или тревожност водят до натрупването на кортизол – т.нар. хормон на стреса, който от своя страна предизвиква хормонален дисбаланс с потенциални сериозни здравни проблеми или хронична умора - поради изтощаването на надбъбречната жлеза.

По-доброто справяне със стреса и превъзмогването на тревожността чрез повече движение и/ или медикаменти става все по-популярен и предпочитан подход.

Основен проблем остава обаче какво да правим, когато стресът и тревожността ни пречат да вършим дори такива обикновени и полезни неща като например упражненията? Обичайните лекарства, които се препоръчват в такива случаи могат да отворят кутията на Пандора - с нежеланите физически и психични странични ефекти, включително...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.