zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бета каротин: здраве в чиния с разноцветни зеленчуци



Бета каротин: здраве в чиния с разноцветни зеленчуци

Бета каротин се съдържа далеч не само в морковите.

Кои са най-добрите източници на бета каротин и защо е добре да напълним чинията с плодове и зеленчуци?.

4 декември 2012, здраве.bg

Бета каротините са част от семейството на многото ярки вещества, наречени каротиноиди, които придават на храните червен, жълт или оранжев цвят. Тези, оцветени в червено или оранжево, въглеводороди, съдържащи се, както мнозина знаят, в морковите, но всъщност и в другите ярки на цвят зеленчуци, в организма се преобразуват във витамин А, който спомага най-общо за регулирането на растежа на клетките и контрола на имунитета.

Клетките, на които витамин А влияе най-силно, живеят в храносмилателния тракт, в органи като стомаха. Не е случайно, че консумацията на храни, богати на витамин А, алфа каротин и бета каротин, според изследванията намаляват риска от рак на стомаха наполовина. Бета каротинът предпазва и от други видове рак, включително на хранопровода, на черния дроб, на панкреаса, на дебелото черво, на простатата, на яйчниците и на маточната шийка - поради силните си антиоксидантни свойства. Хората с ниска консумация на антиоксиданти в диетата си са изложени на по-сериозен риск от развитие на някои видове рак.

Най-добрите източници на бета каротин са
• тиквите,
• сладките картофи,
• морковите,
• доматите,
• червените чушки,
• аспержите,
• кайсиите,
• мангото,
• портокалите,
• пъпешите,
• папаята,
• динята.

По-малко познатите са спанакът, зелето, зелените листни зеленчуци и, дори да не ни се вярва, замразените смесени плодове и зеленчуци.

Освен че понижава риска от рак, бета каротинът има роля и в други процеси, определящи доброто ни здраве. Той е от полза за намаляване на риска от сърдечни заболявания, висок холестерол, сърдечна недостатъчност и удар.

Един от най-значимите ефекти на бета каротина върху сърдечносъдовото здраве е влиянието му върху холестерола. Като антиоксидант това полезно вещество неутрализира свободните радикали, както водата неутрализира пожара. Свободните радикали...

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.