zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бета каротин: здраве в чиния с разноцветни зеленчуци



Бета каротин: здраве в чиния с разноцветни зеленчуци

Бета каротин се съдържа далеч не само в морковите.

Кои са най-добрите източници на бета каротин и защо е добре да напълним чинията с плодове и зеленчуци?.

4 декември 2012, здраве.bg

... увреждат тялото по оксидативен път, т.е. то става по-малко способно да изхвърля достатъчно от натрупаните вредни вещества. Антиоксидантите, вкл. и бета каротинът, пазят холестерола от оксидация, заради която стените на артериите да се втвърдяват и това води до атеросклероза.

Тъй като дефицитите на витамини А, С и Е и на бета каротин се свързват със сърдечните заболявания, е добре да добавим повече от тях към диетата си - с превантивна цел.

Различни изследвания показват, че антиоксидантите от хранителните добавки не защитават толкова добре сърцето, колкото антиоксидантите, приемани с храната. А доказателствата сочат, че храните, богати на каротиноиди, включително бета каротин, могат да ограничат риска и от инфаркт. Други изследвания подсказват, че два каротиноида – бета каротинът и ликопенът, които се намират в доматите – ограничават риска от удар.

За да се предпазим по-ефективно от такива състояния, трябва да консумираме възможно най-много бета каротин и то при всяко хранене. Това става най-лесно, ако добавим към ястията малко мазнина:
• Ако сотираме зеленчуците, добре е да добавим малко екстра върджин зехтин.
• Същото важи за салатите, към които можем да прибавим и балсамов оцет или прясно изстискан лимон.
• Може да изпробваме и нещо ново - да добавим хумус към дресинга.
• Също така лекото сваряване, накълцване или настъргване на морковите и другите зеленчуци, съдържащи бета каротин, помага за по-лесното му освобождаване и усвояване.

Може да ядем най-здравословната салата, отрупана с моркови, зелени листни зеленчуци и други богати на каротиноиди храни, но, ако не сложим никаква мазнина върху тях, на практика няма да усвоим почти никакъв бета каротин. Да, нискомасленият дресинг съдържа достатъчно мазнини, за да ни помогне да усвоим малко каротиноиди, но, за да извлечем истинска полза от тази салата, трябва да увеличим количеството мазнина в нея.

Ако добавим малко мазнина към оранжевите,...

 
 
Още по темите:
55+    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.