zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бета каротин: здраве в чиния с разноцветни зеленчуци



Бета каротин: здраве в чиния с разноцветни зеленчуци

Бета каротин се съдържа далеч не само в морковите.

Кои са най-добрите източници на бета каротин и защо е добре да напълним чинията с плодове и зеленчуци?.

4 декември 2012, здраве.bg

... , жълтите или зелените листни зеленчуци, които ядем всеки ден, ще си набавим всичкия необходим бета каротин без да се налага да променяме диетата си. Но трябва да сме разумни относно вида мазнина, който добавяме. Кокосовото масло, зехтинът, балсамовият оцет, авокадото и хумусът са най-добрите варианти.

Храните, богати на бета каротин, предпазват и мозъка. Както витамин А, така и бета каротинът нормализират начина, по който тялото преработва т.нар. бета-амилоидни протеини. Ако този процес се прекъсне, това води до висок риск от болест на Алцхаймер. В ролята си на антиоксидант, бета каротинът повишава мозъчната функция, съответно и оцеляването на мозъчните клетки, като подобрява и комуникацията между невроните.

Заболяването саркопения се характеризира със загуба на мускулна маса и сила. Саркопенията пречи да се движим нормално, прави ни по-немощни и увеличава риска от падане. Но загубата на мускулна маса не е резултат само от мързел. Същата оксидативна увреда, която стои зад някои видове рак, сърдечни проблеми и белодробни заболявания, играе роля и в загубата на мускулна маса. Оксидацията уврежда ДНК на мускулите, протеините и мазнините по начин, който кара мускулите да се стопяват с възрастта.

За щастие каротеноидите като бета каротина помагат за премахването на излишните свободни радикали, които предизвикват оксидацията и така минимизират увредата на мускулите и ДНК.

С прочистването на свободните радикали бета каротинът и другите антиоксиданти облекчават и възпаленията. Изследвания свързват високите нива на възпалителния агент интерлевкин-6 със саркопенията, загубата на физическо функциониране и дори инвалидизирането. В частност при жените, количеството каротиноиди в кръвта предсказва колко интерлевкин-6 ще имаме по-късно с напредване на възрастта.

По-ниските нива на каротиноиди в кръвта съответстват на по-високи нива на интерлевкин-6. Ниското съдържание на каротиноиди подсказва за мускулна слабост...

 
 
Още по темите:
55+    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.