zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да облекчим възпаленото и раздразнено гърло



Как да облекчим възпаленото и раздразнено гърло

Има различни начини да облекчим дразненето в гърлото, а антибиотици са нужни само в около 10% от случаите.

здраве.bg

... инфекциите. За допълнителен ефект можем да добавим и лъжичка мед, която да помогне на „лекарството” да се прокара. Медът има антиоксидантни свойства и може да ни помогне да оздравеем по-бързо.

7. Пилешка супа

Отдавна утвърдило се средство срещу настинки, пилешката супа помага и за облекчаването на възпаленото гърло. Натрият (солта) в бульона всъщност има известни противовъзпалителни свойства и облекчава гърлото докато преминава през него. Супата има и допълнителна полза, когато сме болни: яденето на суха храна може да е трудно или дори болезнено, когато гърлото ни е много подуто, затова похапването на течна храна ще ни осигури нужните хранителни вещества, за да се преборим с инфекцията.

8. Маршмелоус

Макар че няма научни доказателства, че този метод работи, сокът от бялата градинска ружа (на английски marshmallow) се е използвал от стотици години – най-вече под формата на чай – за лечение на кашлица, настинка и възпалено гърло. И, макар че истинската бяла ружа има много малка връзка с пухкавите бонбони, които са взели името й, те като че ли също имат облекчаващи възпаленото гърло свойства. Причината може би е в това, че съдържащият се в тях желатин покрива и успокоява гърлото.

9. Почивка

Може и да не е най-бързото решение на проблема, но почивката е вероятно най-доброто, което можем да направим, за да се преборим с инфекцията, причинила първоначално възпалението на гърлото. В повечето случаи възпаленото гърло е следствие от вирусите на настинките, а, както знаем, почти нищо не можем да направим с настинката щом веднъж сме я хванали. Ако тялото ни е добре отпочинало, това поне ще помогне да отблъснем вируса и да се оправим по-бързо.

10. Антибиотици

От време на време – в около 10% от случаите при възрастните – възпаленото гърло е причинено от бактериална инфекция като Streptococcus pyogenes. В такъв случай – и само в такъв случай – лекарят трябва да ни изпише антибиотици. Приемането на антибиотици за възпалено...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.