zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да облекчим възпаленото и раздразнено гърло



Как да облекчим възпаленото и раздразнено гърло

Има различни начини да облекчим дразненето в гърлото, а антибиотици са нужни само в около 10% от случаите.

здраве.bg

... различават особено от ефективността на обикновените лукчета. За да има наистина някаква допълнителна полза, е добре да избираме марки, които предлагат в състава на таблетките си вещества с охлаждащ или сковаващ ефект – например ментол, евкалипт.

Спрейовете, продавани без рецепта, имат сходен ефект с охлаждащите дражета за смучене. Те няма да излекуват възпаленото гърло, нито ще ни помогнат да се преборим с настинката, която го е причинила, но временно ще притъпят болката. Спрейовете със съдържание на фенол са препоръчителни, защото той има антисептично действие и антибактериални свойства.

4. Сироп за кашлица

Дори ако още нямаме кашлица, сиропите за кашлица ще ни помогнат да облекчим възпалението и болките в гърлото. Както спрейовете и таблетките за смучене, сиропите покриват гърлото и осигуряват временно облекчение на болката. Ако отиваме на работа обаче, трябва да си вземем сироп, който няма сънотворен ефект. Ако имаме проблеми със съня - заради болките в гърлото, можем да потърсим формула, съдържаща болкоуспокояващи и антихистамини или кодеин - за да успеем да поспим и да забравим поне временно за болката.

5. Течности

Хидратацията е от първостепенно значение, особено когато сме болни и гърлото ни е възпалено или раздразнено. Трябва да пием достатъчно течности, за да може урината ни да стане бистра или светло жълта. Течностите поддържат мукусните мембрани влажни, което им позволява по-ефикасно да се защитават от бактериите и дразнителите като алергените. Не на последно място добрата хидратация помага на тялото да се справи и с другите симптоми на настинката. От нас зависи какво ще пием. Водата винаги върши работа, но можем да изберем и някоя леко подсладена напитка като плодов сок, или подсолена – като пилешки бульон.

6. Чай

Омръзнало ни е да пием вода? Един топъл билков чай може да ни предложи бързо успокоение на възпаленото гърло. Черният, зеленият и белият чай пък съдържат и антиоксиданти, които подсилват имунитета и отблъскват...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.