zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да облекчим възпаленото и раздразнено гърло



Как да облекчим възпаленото и раздразнено гърло

Има различни начини да облекчим дразненето в гърлото, а антибиотици са нужни само в около 10% от случаите.

здраве.bg

Възпаленото, раздразнено гърло може да е първият признак за настинка, страничен ефект от разтегнати гласни струни или индикация за някакъв друг по-сериозен проблем. Независимо каква е причината обаче, първата ни грижа, когато усетим болки в гърлото, е да вземем мерки и бързо да ги облекчим. Да се обадим на личния лекар винаги е възможност, и то препоръчителна, но някои от най-добрите методи за облекчаване на възпалено гърло всъщност са напълно достъпни и в домашни условия. Или пък ще намерим решението в аптеката – сред това, което се продава без рецепта.

По-долу ви предлагаме цели десет начина, които всеки, според предпочитанията си, може да пробва следващия път, когато усети дразнене в гърлото или пресипване на гласа.

1. Противовъзпалителни медикаменти

Едно от най-ефективните лекарства за облекчаване на възпаленото гърло вероятно вече се намира в домашната ни аптечка – продавано без рецепта нестероидно противовъзпалително средство. Тези лекарства са комбинация от болкоуспокояващи и противовъзпалителни медикаменти, затова ще ни помогнат да се почувстваме по-добре и ще намалят подуването, свързано с възпалението на гърлото. Ако имаме и температура, която също допринася за симптомите, тези лекарства ще понижат и нея.

2. Гаргара с подсолена вода

Няколко изследвания са открили, че правенето на гаргара с топла подсолена вода няколко пъти дневно може да ограничи подуването на гърлото и да изтъни мукуса, което помага за пречистването от бактериите, причиняващи дразненето. Лекарите като цяло препоръчват да разтворим 1/2 ч.л. сол в чаша вода. Ако соленият вкус ни е твърде неприятен, можем да добавим съвсем малко мед, за да подсладим леко сместа. И, разбира се, трябва да не забравяме да изплюем водата след гаргарата, а не да я гълтаме.

3. Таблетки за смучене и спрейове

Смученето на таблетки против кашлица стимулира производството на слюнка, което безспорно помага да поддържаме гърлото влажно. Но повечето видове дражета за смучене не се...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.