zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как по-лесно да се предпазим от зъбен камък и кариес



Как по-лесно да се предпазим от зъбен камък и кариес

Наличието на зъбен камък и навременното му отстраняване е не по-малко важно от всяка друга профилактика срещу кариес.

7 ноември 2012, здраве.bg

Зъбният камък е често срещано състояние, което възниква най-вече заради спазването на лоша хигиена на зъбите и на цялата уста. Макар че може сравнително лесно и бързо да бъде отстранен при всеки стоматолог, зъбният камък може, ако не му се обърне своевременно внимание, да доведе до загуба на зъба. Дори и при добра хигиена и редовна профилактика при зъболекар обаче зъбният камък е в състояние да предизвика проблеми като силна болка и зъбен абсцес.

За радост, грижите за зъбите не са толкова сложни и всичко е най-вече въпрос на добри навици и постоянство. Като поддържаме зъбите и устата си здрави, ще ограничим вероятността от множество свързани с лошото им състояние заболявания, които на пръв поглед по никакъв начин не са свързани със състоянието на зъбите ни.

Най-добрият начин да се погрижим за зъбите си е като ги предпазим с редовни грижи от загниване и кариес. Как да го направим:

Правилното време за миене на зъбите

Една от основните препоръки, които зъболекарите дават, е да си мием зъбите два пъти на ден, като е особено важно да го правим вечер преди лягане. И, макар че този съвет както винаги е актуален, има място и за малко промени – например важно е да е да мием зъбите след всяко основно хранене. Не бива обаче да забравяме, че прекаленото търкане с четката може да навреди на защитния емайл на зъбите.

В някои случаи трябва да избягваме да мием зъбите с четка. Например след като сме консумирали сладки или захарни храни или напитки (дори портокалов сок) трябва да се въздържаме от миене на зъбите поне половин час. Бактериите в устата произвеждат киселинни токсини, които отслабват зъбния емайл. Тъй като е нужен поне един час, за да се неутрализира ефектът от захарта, е възможно, ако твърде скоро си измием зъбите, да увредим емайла.

Вместо това, можем да ги измием преди да консумираме такива киселинни храни. Миенето на зъбите с четка и паста премахва бактериалната плака, а различните бактерии увеличават...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.