zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как по-лесно да се предпазим от зъбен камък и кариес



Как по-лесно да се предпазим от зъбен камък и кариес

Наличието на зъбен камък и навременното му отстраняване е не по-малко важно от всяка друга профилактика срещу кариес.

7 ноември 2012, здраве.bg

... риска от зъбен кариес.

Важно е и да подменяме често четката си за зъби, тъй като до 2-3 месеца повечето косми в нея губят способността си да почистват както трябва. По-добре е също така да не изплакваме устата си с вода за уста или обикновена вода веднага след третирането с пастата, а да изчакаме поне половин до една минута.

Важно е здравето на цялата уста, не само здравето на зъбите

Зъбите са само част от устата. За да не се развиват кариеси, трябва да се уверим, че и другите й части са добре почистени. Ако пропуснем дори само езика, сме оставили нещата недовършени. Браздите по неговата повърхност трябва да се почистват добре, за да се премахнат криещите се в тях вредни бактерии.

Чистенето с конец също има важна роля в спазването на добра орална хигиена. Конецът може да достигне места, които остават недостъпни за четката, и да премахне остатъците от храна в тях.

Добрите навици, които ще ни предпазят от кариес

Някои най-обикновени навици ще ни помогнат да поддържаме доброто здраве на зъбите и цялата уста. Чистенето на зъбите с конец след хранене е едно от тях. Изплакването с вода за уста или дори с обикновена вода също премахва част от остатъците от храна.

Редовните прегледи при стоматолог са гаранция, че дори да се появят, кариесите ще бъдат открити още в ранна фаза, когато са малки, по-лесни за отстраняване и с по-малки последици за зъба.

Зъбният кариес представлява разрушаване на зъбната структура и може да засегне както външната обвивка на зъбите (емайла), така и вътрешния слой. Щом веднъж зъбът бъде засегнат, може да увреди и друг зъб още преди да усетим каквито и да било симптоми.

Добрите хранителни навици и кариеса

Хранителните ни навици са отражение на здравето ни, включително на това на зъбите и устата. Част от лепкавите храни остават по повърхността на зъбите и лесно причиняват кариес. Бонбоните, чипсът и други богати на въглехидрати продукти са примери за подобни храни. Снаксовете, сладките и лепкавите храни...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.