zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Маслиновите листа са от полза за здравето ни



Маслиновите листа са от полза за здравето ни

Потенциалът на маслиновите листа за алтернативно лечение на много заболявания постепенно е подкрепен с все повече научни данни.

5 ноември 2012, здраве.bg

Маслиновите листа - Olea europaea, разбира се, се добиват от маслиновото дърво. Медицинското им приложение датира още от 3500 г. пр. Хр. и се дължи най-вече на мощните антимикробни свойства на листата. Хората на остров Крит използвали маслиновите листа за прочистване на рани - за да ги предпазят от инфекции. По-късно листата започнали да се прилагат и за лечението на други състояния и заболявания. Днес те се предлагат в магазините за здравословни храни под формата на капсули, билков чай, прахообразна субстанция или масло.

Маслиновите листа съдържат различни фитохимикали. Фитохимикалите естествено възникват в повечето растения и се отличават със способността си да предпазват от редица заболявания или дори да ни лекуват от тях.

Основният фитохимикал в маслиновите листа е олеуропеинът, който има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той е и добро антимикробно средство, т.е. може да се използва при лечението на бактериални, вирусни и гъбични инфекции. Освен това притежава свойствата да понижава нивото на холестерола и кръвното налягане.

Тези присъщи на олеуропеина способности го правят полезно средство за лечение на много от често срещаните днес заболявания. Този фитохимикал се намира и в плода на маслиновото дърво, но в листата концентрацията му е значително по-голяма. За съжаление все още няма достатъчно научни доказателства, които да подкрепят всички ползи от маслиновите листа при хората, но изследванията, проведени върху лабораторни животни, показват позитивни резултати.

Мощен антиоксидант

Антиоксидантите са вещества, за които все повече се говори. Най-общо те помагат за унищожаването на свободните радикали в тялото, които пък атакуват здравите тъкани и причиняват първоначално възпаление, а след това и заболяване. Свободните радикали могат да се разглеждат на популярен език като химикали, формиращи ръжда в потока на кръвта и причиняващи оксидацията на тъканите.

Превенция и лечение на бактериални, вирусни и гъбични инфекции

Лабораторни...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.