zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Маслиновите листа са от полза за здравето ни



Маслиновите листа са от полза за здравето ни

Потенциалът на маслиновите листа за алтернативно лечение на много заболявания постепенно е подкрепен с все повече научни данни.

5 ноември 2012, здраве.bg

... изследвания потвърждават, че екстрактът от маслинови листа има мощно антимикробно действие, като предпазва от размножаване на бактериите, вирусите и гъбичките. Има данни за това, че екстрактът от маслинови листа ефективно унищожава щамовете на широко разпространените E Coli, Staphylococcus aureus и Candida. Приема се също, че хранителните добавки с маслинови листа помагат да се предпазим от настинка и грип. Хората, които пият чай от маслинови листа или приемат редовно хранителна добавка с екстракт от тях страдат по-рядко от грип и настинки, а продължителността на симптомите в документираните случаи намалява.

Лечение на диабет

Фитохимикалът олеуропеин помага за понижаването нивото на кръвната захар. Той увеличава освобождаването на инсулин от панкреаса, което е необходимо условие за пренасянето на захарните молекули от кръвта в клетките, където да бъдат използвани за енергия. Освен това олеуропеинът прави клетъчните стени по-чувствителни към инсулина. Ако обаче приемаме медикаменти за понижаване на кръвната захар, не бива да приемаме хранителна добавка с маслинови листа без предварителна консултация с лекар и медицинско наблюдение.

Освен това маслиновите листа понижават:

• лошия холестерол

Маслиновите листа показват свойства на понижаване на холестерола. Лошият холестерол в кръвта причинява натрупването на мастни плаки по стените на артериите. Тези водят до стесняване на артериите, а това от своя страна води до високо кръвно налягане. Евентуално тези плаки могат да се откъснат и да преминат в потока на кръвта и да доведат до сърдечна недостатъчност или удар. Данните от някои изследвания сочат, че маслиновите листа могат да са полезни и за предпазване от сърдечни заболявания.

• кръвното налягане

Фитохимикалите в маслиновите листа доказано понижават кръвното налягане като отпускат гладката мускулатура в кръвоносните съдове и по този начин ги разширяват. Научните изследвания констатират значителен понижаващ ефект и върху систоличното,...

 
 
етикети:
Още по темите:
превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.