zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диетичните напитки: сериозните опасности зад рекламираните ползи



Диетичните напитки: сериозните опасности зад рекламираните ползи

Аспартамът, кофеинът и фосфорната киселина в газираните напитки са част от капана, в който попадаме заради своите слабости.

22 октомври 2012, здраве.bg

... на хистамин. Този химикал води до формирането на възпалени и сърбящи подутини. Специалистите съобщават, че има много случаи на обриви в следствие на приема на диетични напитки със съдържание на аспартам. Макар че проявата на подобна алергична реакция е рядка, такъв риск съществува и ако той се появи, е необходима медицинска намеса.

Киселини

Нискокалоричните алтернативи на подсладените напитки са киселинни по природа. Излишната киселина вреди не само на твърдите тъкани в устната кухина и предизвиква кариеси, но и на храносмилателната система – т.нар. киселинен рефлукс. Затова консумацията на твърде много диетични напитки може да доведе до образуване на язви, киселинно връщане и влошаване на вече налични проблеми в стомаха и червата.

Обезводняване

Диетичните газирани напитки действат подобно на лекарствата с диуретичен ефект, като повишават отделянето на вода, заедно с това и на калций. Наличието на кофеин в подобни напитки има негативно влияние върху производството на антидиуретичните хормони, което води до загуба на повече вода, отколкото е необходимо, а това води до дехидратация на тялото. Тази опасност за здравето е значима, когато човек консумира по над 2 литра диетични напитки на ден.

Метаболитен синдром

Все повече хора искат да се отърват от излишните килограми и затова избират диетичните напитки и други продукти, съдържащи заместител на захарта. Изследване върху риска от атеросклероза, публикувано през януари 2008 г., установява, че хората, които пият по повече от една диетична напитка на ден имат 34% по-висок риск от развитие на метаболитен синдром - съвкупност от проблеми, свързани с метаболизма – затлъстяване в областта на корема, покачване на кръвното налягане над 130/85, покачване на глюкозата в кръвта, повишаване на триглицеридите и понижаване на нивото на добрия HDL холестерол до анормални граници. Този синдром се свързва и с развитието на сърдечносъдови заболявания и диабет.

Диетичните напитки и остеопорозата

Една...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.