zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диетичните напитки: сериозните опасности зад рекламираните ползи



Диетичните напитки: сериозните опасности зад рекламираните ползи

Аспартамът, кофеинът и фосфорната киселина в газираните напитки са част от капана, в който попадаме заради своите слабости.

22 октомври 2012, здраве.bg

... от многото съставки, които напитките без калории съдържат, е фосфорната киселина, която се отразява негативно на здравето на костите. Подобно на калция, костите имат нужда и от фосфор, за да са здрави и устойчиви на фрактури. За съжаление, консумацията на твърде много диетични напитки може да доведе до опасно високо ниво на фосфор в тялото. В резултат на това абсорбирането на калций от костите е забавено, което с времето значително отслабва здравината им. Тази връзка между консумацията на диетични напитки и развитието на остеопороза е причина за особено притеснение най-вече при малките деца и тийнейджърите. Другият скрит проблем на диетичните напитки е кофеинът, за който е добре известно на специалистите, че възпрепятства усвояването на калций.

Бъбречни увреди

Пиенето на твърде много диетични напитки може да застраши още здравето и функционалните възможности на бъбреците. Освен аспартам и кофеин, тези напитки съдържат и други вещества като фосфорна киселина, карамел, сол. Натрият в тях също може да повлияе негативно на бъбреците и да доведе до заболявания и усложнения.

В изданието Clinical Journal Of the American Society of Nephrology са публикувани медицински заключения, според които консумацията на две или повече диетични напитки на ден се свързва с влошаване на бъбречната функция. Фосфорната киселина може да увеличи риска от формиране на камъни в бъбреците. Тя води до уринарни промени, които стимулират образуването на камъни в бъбреците и други хронични бъбречни заболявания.

По-висок риск от затлъстяване

Следващия път, когато си купим диетична напитка, нека помислим дали тя наистина е полезна за талията си. Изследвания доказват, че диетичните напитки наистина нямат калорийна стойност, което може да има директно въздействие върху инсулина. Мозъкът не може напълно да диференцира натуралните от изкуствените подсладители и стимулира панкреаса да секретира инсулин, точно както би направил, ако консумираме обикновена захар. Тъй като обаче няма...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.