zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За кожата: как да спрем разпадането на колагена и хиалуроновата киселина



За кожата: как да спрем разпадането на колагена и хиалуроновата киселина

Хранителни добавки, които спират разпада на колагена и хиалуроновата киселина.

11 септември 2012, здраве.bg

... натурален източник на хиалуронова киселина, макар че определени хранителни вещества леко стимулират организма да произвежда повече от нея.

Хранителни добавки, ограничаващи разпада на колаген и хиалуронова киселина

Разпадът на колагена и хиалуроновата киселина е естествен процес, който не може да бъде спрян, но на него може да се повлияе въпреки напредването на възрастта. Като че най-ефективният начин за ограничаването на разпада на тези вещества е като ограничим факторите, които го ускоряват и които можем да контролираме – ултравиолетовите слънчеви лъчи, тютюнопушенето, недостига на витамини, хлорираната вода, изтощителните силови упражнения.

Създадени са някои хранителни добавки, които да потиснат функционирането на определени ензими, наречени MMP, които започват да разлагат и рециклират колагена. Действието на тези добавки все още не са подкрепени със солидни и достатъчно на брой резултати от изследвания, макар да е известно например, че алфалипоевата киселина и ретиноидите косвено забавят синтеза на ММР. Това на теория трябва да забави и разпада на колагена.

Алфалипоевата киселина, ALA, се съдържа в много храни, най-вече органични меса, спанак, броколи, мая. Ретиноидите са съставки, химически свързани с витамин А, и включват ретинол, ретинолова киселина, етретинат, тазаротен и други.

Хранителни добавки, стимулиращи производството на колаген и хиалуронова киселина

Тъй като разпада на колагена и хиалуроновата киселина е естествен процес, който не трябва и не може да бъде напълно спрян, по-добрата стратегия е да стимулираме тялото да произвежда повече от тези вещества.

Например, за да произвежда колаген, организмът се нуждае от витамин С, лизин и пролин. Ако приемаме хранителни добавки с тези вещества, тялото ще може да се снабди с нова запас от колаген.

Яйчните белтъци и житният зародиш са добри източници на пролин, докато всички меса, риби, млечни продукти и ядки са добри източници на лизин. Соевите продукти, богатите на магнезий...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.