zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За кожата: как да спрем разпадането на колагена и хиалуроновата киселина



За кожата: как да спрем разпадането на колагена и хиалуроновата киселина

Хранителни добавки, които спират разпада на колагена и хиалуроновата киселина.

11 септември 2012, здраве.bg

Колагенът и хиалуроновата киселина са основни вещества в кожата ни, също както и в други съединителни тъкани. Хиалуроновата киселина е необходима за свързването на колагена с еластина – влакна, които придават на кожата нейната еластичност.

Тялото ни по естествен начин разрушава и рециклира колагена и хиалуроновата киселина. Прекомерното излагане на слънце, различните травми и хранителни дефицити могат да ограничат количеството на колаген и хиалуронова киселина и в резултат на това да се стигне до понижаване на съединителната тъкан, което се проявява под формата на бръчки, изтъняване на хрущялите, изтъняла коса и други знаци на стареенето.

Някои хранителни добавки могат да забавят разрушаването на колагена и хиалуроновата киселина, а има и такива, които стимулират производството им.

Колаген

Колагенът е протеин, намиращ се най-вече в нишковидните тъкани като кожата и сухожилията, но се съдържа в големи количества и в хрущялите, костите и кръвоносните съдове. Всички съединителни тъкани, и особено кожата, са включени в един постоянен цикъл на възстановяване и регенериране.

Разпадът на колагена значително се увеличава след навършването на 40-годишна възраст и е пряко свързан с естествените състаряващи фактори, макар че храната и околната среда в различна степен също са включени в процеса. Взимането на мерки за стимулиране производството на колаген и ограничаването на разпада му е важно за поддържането на здравословен баланс на колагена в стареещата кожа.

Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина, също като колагена, се съдържа във всички съединителни тъкани, защото е необходима за свързването на колагена с еластина. Недостигът на хиалуронова киселина води до по-лошата лубрикация на ставите и по-малката еластичност на кожата, което повишава вероятността от износване на хрущялите и от увисване и набръчкване на кожата.

С напредването на възрастта тялото произвежда по-малко хиалуронова киселина. Съединителната тъкан на животните е единственият...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    aлтернативи    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.