zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Подбирате внимателно здравословни храни? Проверете пак!



Подбирате внимателно здравословни храни? Проверете пак!

Морето от изобилие в магазините лесно ни изкушава дори когато търсим на пръв поглед здравословна храна.

Защо да се пазим от мононатриевия глутамат, аспартама и някои други често срещани съставки в доста от най-популярните храни .

18 юли 2012, здраве.bg

... меса с по-сигурни опции като замразени пилешки гърди. Може би това е разликата между живота и смъртта.

Пуканките с масло и диацетилът

Диацетилът се използва за овкусяване на пуканките с аромат на масло и, макар че Американската администрация по храните и лекарствата го приема за безопасен, според резултатите от изследванията това не е съвсем така. Някои изследвания сочат, че съществува връзка между излагането на диацетил и развитието на белодробни заболявания като бронхит и запушване на дихателните пътища.

Учените наблягат и на откритието, че сам по себе си диацетилът може да причини възпаление на дихателните пътища. И тъй като се асоциира с белодробните заболявания, диацетилът има потенциала да бъде смъртоносен. Белодробните заболявания са третата основна причина за смъртността, сочи доклад на Центъра по контрол на заболяванията на САЩ от 2008 г.

Опасността от зърнените закуски и другите продукти с високофруктозен царевичен сироп

Високофруктозният царевичен сироп се намира в подсладените зърнени закуски и различни други продукти като бисквити, плодови десертчета, пърнозърнести блокчета. Макар че се използва масово, той далеч не е безопасен. Той съдържа фруктоза, която се метаболизира по различен начин от глюкозата. Тя се усвоява по-бързо в черния дроб и води до повишен синтез на триглицериди и увеличено складиране на мазнини в черния дроб. Този процес води до повишаване на триглицеридите в кръвта, което може да доведе до сърдечни заболявания. Друг риск от консумацията на високофруктозен царевичен сироп е повишение риск от неалкохолна мастна чернодробна болест, която се свързва със затлъстяване и метаболитен синдром.

Изследване от 2010 г., публикувано в списанието Pharmacology, Biochemistry & Behavior e открило, вече за пореден път, потвърждение на тези твърдения. В проведения опит с лабораторни животни тези от тях, които в продължение на 8 седмици били на хранителен режим, съдържащ високофруктозен царевичен сироп, натрупали значително...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.