zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Подбирате внимателно здравословни храни? Проверете пак!Подбирате внимателно здравословни храни? Проверете пак!

Морето от изобилие в магазините лесно ни изкушава дори когато търсим на пръв поглед здравословна храна.

Защо да се пазим от мононатриевия глутамат, аспартама и някои други често срещани съставки в доста от най-популярните храни .

18 юли 2012, здраве.bg

Че някои храни са вредни за здравето знае всеки. Но, за съжаление, далеч по-малко известно е, че други, привидно здравословни храни съдържат потенциално токсични съставки. Вече всички се опитваме да се храним балансирано като включваме в диетата си плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни (т.е. полезни фибри), но според скорошни изследвания токсичните съставки, които могат да ни навредят, се крият дори в продукти като диетичната сода, зърнените закуски и деликатесните меса.

Диетичната сода и аспартамът: вредна и понякога дори смъртоносна комбинация

Диетичната сода е популярна особено сред тези от нас, които се опитват да отслабнат или да живеят по-здравословно - като консумират напитки без калории, защото те я възприемат като алтернатива на нормалните газирани напитки. Макар да си мислим, че по този начин си правим услуга, всъщност се оказва, че се излагаме на риск - този тип сода често е подсладена с аспартам - изкуствен подсладител, атакуван все повече от специалистите заради потенциалните вреди за здравето ни от него.

Аспартамът съдържа две аминокиселини, които се свързват посредством метанола - вещество, което се разгражда на формалдехид и мравчена киселина. Метанолът е вреден за човешкото тяло, канцерогенен е и може да доведе до невротоксичност, родилни дефекти, увреда на очите и нарушено копиране на ДНК.

Най-новите изследвания проучват опасните ефекти от аспартама, фокусирайки се върху ролята му при развитието на рак. Публикация от 2006 г. в изданието Environmental Health Perspectives сочи, че консумацията на аспартам е увеличила броя на злокачествените тумори при мъжки и женски лабораторни животни. Може би най-шокиращото откритие в това изследване е, че аспартамът довел до развитието на мозъчни тумори при 12 от опитните животни, докато в контролната група нито едно от тях не развило такъв.

Канцерогенният ефект може да е следствие от факта, че аспартамът се разгражда на формалдехид, който е известен канцероген. Изследване, публикувано...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 

more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.