zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Подбирате внимателно здравословни храни? Проверете пак!Подбирате внимателно здравословни храни? Проверете пак!

Морето от изобилие в магазините лесно ни изкушава дори когато търсим на пръв поглед здравословна храна.

Защо да се пазим от мононатриевия глутамат, аспартама и някои други често срещани съставки в доста от най-популярните храни .

18 юли 2012, здраве.bg

Че някои храни са вредни за здравето знае всеки. Но, за съжаление, далеч по-малко известно е, че други, привидно здравословни храни съдържат потенциално токсични съставки. Вече всички се опитваме да се храним балансирано като включваме в диетата си плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни (т.е. полезни фибри), но според скорошни изследвания токсичните съставки, които могат да ни навредят, се крият дори в продукти като диетичната сода, зърнените закуски и деликатесните меса.

Диетичната сода и аспартамът: вредна и понякога дори смъртоносна комбинация

Диетичната сода е популярна особено сред тези от нас, които се опитват да отслабнат или да живеят по-здравословно - като консумират напитки без калории, защото те я възприемат като алтернатива на нормалните газирани напитки. Макар да си мислим, че по този начин си правим услуга, всъщност се оказва, че се излагаме на риск - този тип сода често е подсладена с аспартам - изкуствен подсладител, атакуван все повече от специалистите заради потенциалните вреди за здравето ни от него.

Аспартамът съдържа две аминокиселини, които се свързват посредством метанола - вещество, което се разгражда на формалдехид и мравчена киселина. Метанолът е вреден за човешкото тяло, канцерогенен е и може да доведе до невротоксичност, родилни дефекти, увреда на очите и нарушено копиране на ДНК.

Най-новите изследвания проучват опасните ефекти от аспартама, фокусирайки се върху ролята му при развитието на рак. Публикация от 2006 г. в изданието Environmental Health Perspectives сочи, че консумацията на аспартам е увеличила броя на злокачествените тумори при мъжки и женски лабораторни животни. Може би най-шокиращото откритие в това изследване е, че аспартамът довел до развитието на мозъчни тумори при 12 от опитните животни, докато в контролната група нито едно от тях не развило такъв.

Канцерогенният ефект може да е следствие от факта, че аспартамът се разгражда на формалдехид, който е известен канцероген. Изследване, публикувано...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 

more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.