zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Подбирате внимателно здравословни храни? Проверете пак!



Подбирате внимателно здравословни храни? Проверете пак!

Морето от изобилие в магазините лесно ни изкушава дори когато търсим на пръв поглед здравословна храна.

Защо да се пазим от мононатриевия глутамат, аспартама и някои други често срещани съставки в доста от най-популярните храни .

18 юли 2012, здраве.bg

... през 2008 г. в Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology, показва, че хората, изложени на формалдехид, са с повишен риск от рак от 10 до 100 пъти в сравнение с допустимия риск от едно на милион. Други подобни изследвания също доказват, че формалдехидът е вреден, а оттам и аспартамът оказва своите негативни ефекти върху здравето ни.

Дори да оставим настрана връзката с рака, консумацията на аспартам се свързва и с огромен брой други здравословни проблеми – главоболие, замаяност, подобни на епилептични пристъпи, безсъние, световъртеж, обриви, тревожност. За да избегнем тези неблагоприятни ефекти, можем да обмислим алтернативната възможност да използваме стевия – естествен подсладител, който е съвсем отскоро на нашия пазар.

Влиянието на натриевия нитрит в деликатесните меса

Крехките деликатесни меса като шунка и пуешко месо често се възхваляват заради високото съдържание на протеини и ниското съдържание на калории, но в тях се крие и токсична съставка: натриевият нитрит. Изследванията са открили, че натриевият нитрит може да допринесе за развитието на рак. През 2011 г. в изданието Diseases of the Esophagus е описано как работниците, изложени на натриев нитрит в продължение на 20 години, е значително по-вероятно да проявят симптоми на карцином на хранопровода. Това откритие предполага, че дългосрочното излагане на натриевия нитрит е вредно и следователно онези от нас, които го консумират продължително през живота си може да са изложени на по-голям риск от развитието на рак.

Допълнителни проучвания сочат, че натриевият нитрит има обезпокоителни ефекти и върху кръвните клетки и по-конкретно – влияе върху понижаването на броя на червените кръвни телца. Този спад вероятно е следствие от токсичното въздействие на натриевия нитрит върху костния мозък. Спад е отчетен и при броя на белите кръвни телца, което от своя страна компрометира работата на имунната система.

След тези открития като че ли е по-разумно да заменим деликатесните...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.