zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7-те смъртни гряха в развитието на личността



7-те смъртни гряха в развитието на личността

Личностното ни развитие минава през различни периоди, но това, което трябва винаги да избягваме, остава непроменено.

2 юли 2012, здраве.bg

... консултации, терапия, или с помощта на други ресурси. Колкото по-малко невежи ставаме, толкова повече проблеми ще можем да решаваме. Колкото повече знаем, толкова по-ценни можем да сме за останалите.

Как да разберем дали това се отнася за нас: До степента, в която сме невежи, зависим от другите хора за необходимите неща в живота. Високата степен на невежество предполага по-висока степен на зависимост. Колкото по-малко невежи ставаме, толкова повече се приближаваме към независимостта.

Какво е решението? Да се образоваме. Да излизаме с хора, които знаят какво искаме да научим. Когато тръгнем по пътеката на просветлението, скоро ще открием, че сме способни да допринесем много и на личностното си развитие, и на близките си и обществото.

5. Страх

Мото: Не мога.

Онзи тъничък глас в главата, който ни шепне злокобно, че не можем да направим нещо. Че не сме достатъчно добри. Че ще се провалим. Че твърде много неща ще се объркат. Че не е безопасно. Резултатът от това е страх от неуспех, обща тревожност или избягване на риска. Това ни държи затворени в кутия, на твърда и позната почва и спъва личностното ни развитие. Дори да знаем, че това лошо гласче е просто призрак от далечното минало, то е твърде силно

Как да разберем дали това се отнася за нас: Ако се разпознаваме в по-горния параграф, няма съмнение, че се страхуваме. Имаме незадоволени нужди и мечти, които подозираме, че са изпълними, но някак устояваме и не се придвижваме напред към реализацията им.

6. Вина

Мото: Ти си виновен.

Такова удобно малко устройство, вината спасява несигурните от нуждата да поемат отговорност. И това е толкова гъвкав подход. Можем да обвиним всеки за каквото и да е. Има милиони начини да го направим, някои от които са много лукави, като например да се самонараним. Но е невъзможно да израснем личностно, ако нищо не е наша отговорност. Ако винаги другите са виновни, значи само те могат да поправят нещата и да поемат по по-добрия път.

Как да...

 
 
Още по темите:
психология    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.