zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7-те смъртни гряха в развитието на личността



7-те смъртни гряха в развитието на личността

Личностното ни развитие минава през различни периоди, но това, което трябва винаги да избягваме, остава непроменено.

2 юли 2012, здраве.bg

... да разберем дали това се отнася за нас: Чувстваме негодувание срещу другите. Имаме усещането, че животът е несправедлив и не можем да се развиваме и подобряваме поради този факт. Не вярваме, че има човек на света, който да е в състояние да ни подкрепи емоционално. Или с две думи – гневни сме.

7. Отрицание

Мото: Това не е вярно. Не може да е така. Това не ме засяга. Това няма връзка. Не разбирам. Няма нищо. Не, не ти се сърдя. Всичко ще свърши добре накрая. Всичко е наред. И т.н.

Ето го и него – майката на всички смъртни грехове на личностното развитие – отрицанието. Всъщност всички други грехове, включително онези, които не са споменати, съдържат в себе си елементи на отрицание. То е толкова потискащо, че може дори да ни коства живота. То е изиграло роля в милиони разводи, загубени работи и в безкрайния терор на много диктатори, религиозни фанатици, социопатични гурута на личностното развитие и дори холокоста. Силата на човешкия ум да повярва на нещо различно от очевидното е толкова възхитителна, колкото и опасна.

В основата на отрицанието е затварянето на очите ни за истината.

Как да разберем дали това се отнася за нас: Отрицанието със сигурност е част от личността ни. Въпросът е до каква степен, къде и на каква цена се разпростира. Някои хора отричат истините, които биха променили живота им, като факта, че вече не обичат партньора си. Други отричат безобидни неща като това колко време наистина ще отнеме окосяването и плевенето на градината.

Тук е моментът да си зададем въпроса – какво отричаме самите ние? Ако наистина искаме да научим, трябва да си изградим един нов навик – да си задаваме въпроса „Какво НЕ ИСКАМ да знам точно в момента?”.

Накратко: седемте смъртни гряха на личностното развитие засягат всички ни. Как успяваме да се справим с тях обаче прави разликата между добре изживения живот и този, който по-скоро бихме искали да забравим.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.