zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7-те смъртни гряха в развитието на личността



7-те смъртни гряха в развитието на личността

Личностното ни развитие минава през различни периоди, но това, което трябва винаги да избягваме, остава непроменено.

2 юли 2012, здраве.bg

... моменти. В повечето случаи не можем да видим или осъзнаем силните страни на останалите (особено когато тези силни страни са повече от нашите). Ставаме тревожни около хора с висока степен на познание, умения, експертни и други достойни за уважение качества, защото се опасяваме, че няма да изпъкнем над тях или имаме нужда да се докажем, че сме нещо повече.

3. Алчност

Мото: Не мога да се наситя!

Хубавите неща в живота. Не можем да им се наситим – пари, коли, храна... Добре, но това още повече важи за социалното признание и статуса ни в обществото. До някаква степен не сме убедени, че има достатъчно за всички, затова преследваме хубавите неща в живота, все едно сме на състезание. Най-алчните хора са свидливи по отношение на най-скъпия от всички ресурси – времето.

Разбира се, хубавите неща се случват и на щедрите хора и само те успяват да им се насладят, защото получават удоволствие и от това да ги споделят и да допринасят за благополучието на другите. Алчните хора пропускат възможностите за сътрудничество, автентичната връзка с другите хора и чистата радост от споделянето. Ако сме алчни, може дори да не успеем да видим голяма част от реалните възможности за щастие, които ни подминават всеки ден.

Как да разберем дали това се отнася за нас: Ако се чудим дали сме склонни към алчност или не, трябва да попитаме хората около себе си – дали сме егоисти, алчни или нерешителни в споделянето на богатството, славата, радостите. Или може да зададем въпроса по обратния начин – дали останалите гледат на нас като на щедър човек или като не толкова раздаващ се.

Ако разговорът с околните по този въпрос ни дразни, вероятно наистина имаме проблем с алчността. Или може би трябва да обърнем внимание на грехове №2 и 7.

4. Невежество

Мото: А?

Тъй като не знаем какво всъщност не знаем, всички ние сме невежи до известна степен. Целта ни е да ограничим невежеството си като четем достатъчно, като разговаряме с другите хора, като посещаваме консултации...

 
 
Още по темите:
психология    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.