zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

В брака жената по-често има ключова позицияВ брака жената по-често има ключова позиция

По-активната позиция на съпругата е заради по-голямата отговорност, която тя чувства към брака, смятат психолози.

здраве.bg

В максимата, че жената взема повечето решения в семейството има много истина, твърдят психолози от Университета на Айова, САЩ.

Според думите на Дейвид Уогел, ръководител на изследването, бракът е област, в която жените се оказват по-способни да заемат ключовата позиция и без да изглеждат доминиращи, на практика да влияят или дори вземат самостоятелно много от решенията.

Резултатите от изследването на американските учени са в противовес на няколко предходни наблюдения, извършени от учени извън сферата на психологията, според които жените не са “последна инстанция” при взимането на семейни решения.

“Предходните изследвания се базираха най-вече на икономически признаци като този, че в повечето случаи мъжете изкарват повече пари, а това означава, че тяхното мнение е ръководно”, смята Уогел.

Заедно със своите колеги той е анализирал предварителни анкети и кратки филмови записи на неколкостотин семейни двойки със средна възраст 33 години, живеещи в брак най-малко от 5 години.
Участниците в изследването са били заснимани в момент, когато са обсъждали семейни проблеми. Продължителността на всеки от филмите е била около 20 минути.

“Нашият анализ показва, че жените са тези, които по-често настояват техният партньор да се промени и по-често са склонни към разрив на отношенията, ако не са удовлетворени от крайния резултат”.

“Жените общуват с по-силни и взискателни формулировки”, обяснява още Уогел.

Според изследователите, обяснението на факта за ключовата позиция на жените в брака е в това, че те чувстват по-голяма отговорност към семейството и повече са замислят над въпросите, свързани с развитието на отношенията в него и крайния положителен резултат, съобщава статия в изданието Psychology Today.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.