zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ако не можем да отслабнем въпреки усилията...Ако не можем да отслабнем въпреки усилията...

Какво да опитаме, ако проблемът с отслабването явно не е в калориите и упражненията.

1 юни 2012, здраве.bg

Не мога да отслабна! Всяка сутрин почти можем да чуем въздишката на всички онези, които се качват на кантара и откриват, че, въпреки усилията, не могат да отслабнат. А всички те спазват най-важния съвет – повече упражнения и правилна диета. Но килограмите по някаква причина не си отиват.

Всъщност, според един анализ на Щатския колеж по медицина в Пенсилвания, само един от шест души, спазващи диета за отслабване, успява да свали и задържи свалени над 10% от килограмите си. Но защо е толкова трудно?

Истината е, че в това нашето тегло да е именно каквото е има много повече закономерности от това колко калории приемаме и колко изразходваме. Наистина допълнителните фактори – от чувствителността към храната до нивото на стрес – могат да саботират и най-добрите усилия за отслабване.

Разбира се, диетата и упражненията играят важна роля, но, ако тази стратегия не работи, може би трябва да се замислим за това какво ни пречи и да предприемем някои стъпки.

Ето кои са потенциалните причини да не можем да отслабнем въпреки че правим много упражнения и спазваме ограничителна диета:

Чувствителност към храните

Няколко изследвания предполагат наличието на връзка между затлъстяването в детска възраст и хранителните алергии. Това остава на арената на дебатите, но следите сочат, че откриването и елиминирането на храните, към които сме чувствителни, преди започването на диетата, ще ни помогне за постигането на оптимални резултати.

Когато ядем храни, към които сме чувствителни, епинефринът и норепинефринът се покачват, което води до приятно усещане и увеличава желанието ни да консумираме точно тези храни отново и отново.

Чувствителността към храните може да доведе и до възпаление или задържане на вода. Проблемът се усложнява и от това, че някои антихистамини, продавани без рецепта, повишават апетита и намаляват енергията ни.

Какво да опитаме? Елиминираща диета....

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.