zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ако не можем да отслабнем въпреки усилията...



Ако не можем да отслабнем въпреки усилията...

Какво да опитаме, ако проблемът с отслабването явно не е в калориите и упражненията.

1 юни 2012, здраве.bg

... Започваме с въздържането от един от потенциалните виновници (млечните продукти, глутенът, соята и фъстъците са обичайно начело на списъка) в продължение на три седмици и след това го заменяме с друг. По време на този период не трябва да се фокусираме върху отслабването, а върху определянето на това кои храни ни създават проблеми. Ако лекарствата за сезонните алергии повишават апетита ни, по-добре да пробваме антихистамини като например флавоноиден куерцетин и витамин С.

Стрес и изтощение

Хроничният стрес стимулира освобождаването на хормона кортизол, който може да разруши мускулните влакна, да увреди метаболизма на кръвната захар и да ускори освобождаването на мозъчния химикал невропептид Y, който предизвиква пристъпи на глад. Освен това липсата на само един час сън нощем в продължение на 3 дни може да стимулира освобождаването на хормона грелин, който стимулира апетита, и спада на хормона лептин, който ни казва кога сме сити. Дълбокият сън, от друга страна, води до произвеждането на изгарящия мазнини хормон на човешкия растеж.

Какво да опитаме? Нека метидираме по 10 до 30 минути на ден, за да нормализираме нивата на кортизола и увеличим нивата на потискащия апетита хормон серотинин. За да отпуснем тялото си и да прочистим храносмилателната система, е добре да приемаме и по 250 мг магнезий всеки ден.

Забавена функция на щитовидната жлеза

Според лекарите близо 1/3 от всички хора имат щитовидна жлеза, която функционира на по-ниско от оптималното си ниво, а това най-често е в следствие на стреса, на генетична предразположеност, на свръхнатоварване (тренировки повече от час на ден) или на прекомерно ограничаване на калориите (под 1700 на ден за жените и под 2000 за мъжете).

Щитовидната жлеза влияе на метаболизма на всяка клетка в тялото. Можем да спазваме диети, докато посинеем, но, ако щитовидната...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.