zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ако не можем да отслабнем въпреки усилията...



Ако не можем да отслабнем въпреки усилията...

Какво да опитаме, ако проблемът с отслабването явно не е в калориите и упражненията.

1 юни 2012, здраве.bg

... ни жлеза не е в добро състояние, няма да свалим желаното тегло. Признаци за забавено функциониране на щитовидната жлеза са изтъняване на веждите, констипация, напълняване, изсушаване на кожата, нередовен менструален цикъл.

Какво да опитаме? Като за начало трябва да се подложим на тест за изследване нивата на хормоните, стимулиращи щитовидната жлеза. Може да опитаме да приемаме и билката ашваганда, за която се смята, че стимулира производството на хормоните на щитовидната жлеза Т3 и Т4. Също така е препоръчително да изяждаме по няколко ореха всеки ден - те са богати на селен, който е ключът към правилното функциониране на жлезата.

Хормонален дисбаланс

Според изследване от 2011 г., публикувано в изданието New England Journal of Medicine, ограничаването на калориите и намаляването на телесните мазнини може да дестабилизира нивата на инсулина, лептита, грелина и други хормони, което засилва апетита и забавя метаболизма. Това най-често се случва след 10-тата седмица от началото на диетата за отслабване и може да продължи повече от година, дори след прекратяването й.

Гладуването кара и нивото на допамина да спадне, което буквално смазва мотивацията ни да продължим да спазваме диетата.

Какво да опитаме? Веднъж седмично, независимо от диетата, можем да се поглезим с високо въглехидратна храна – тя ще покачи нивото на лептина. Ежедневния прием на хранителни добавки с омега-3 мастни киселини също може да е от полза за нормализирането на лептина и усещането за ситост. Също така е добре да променяме интензитета и времето от деня, когато правим упражнения. Можем да опитаме да балансираме и инсулина с 300 мг алфалипоева киселина на ден. За да повишим допамина (от който зависи мотивацията ни), можем да приемаме и 1000 мг L-тирозин дневно (той стимулира и функционирането на щитовидната жлеза). Или нека просто правим повече секс (доказано повишава нивото...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.