zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 знаменитости – привърженици на хомеопатията - част 1



10 знаменитости – привърженици на хомеопатията - част 1

Какво общо имат Шер, Синди Крауфорд, Юсеин Болт, Пол Макартни и Памела Андерсън? Всички те са почитатели на хомеопатията.

31 май 2012, здраве.bg

Хомеопатията се счита за най-бързо разрастващата се лечебна система в света и, след конвенционалната медицина, е най-широко използвана. И все пак, макар че е безопасно използвана през последните 200 години, тя остава противоречива тема и скептиците често я определят направо като „шарлатанство” и „загуба на пари”.

Често бъркана с билковата медицина, хомеопатията е уникална по своята концепция система, която лекува цялото тяло – не само симптомите на едно заболяване – с помощта на „закона на сходството”. Според тази практика на пациента се дава малка доза от веществото, което би предизвикало същите симптоми при здрав човек, и това впоследствие стимулира имунната система да се самоизлекува.

Как точно действат тези процеси обаче си остава мистерия и множество научни изследвания са се провалили в опитите си да намерят доказателство за ефикасността на хомеопатията. Обикновено позитивните резултати при пациентите, подложени на хомеопатично лечение, се обясняват с т.нар. плацебо ефект – когато вярата на човека, че лекарството наистина лекува, го кара да се почувства по-добре.

Докато този дългогодишен дебат продължава, милиони хора продължават да използват успешно хомеопатията, а много други я откриват – най-вече когато конвенционалната медицина не успява да им помогне. Сред тези хора са и много от знаменитостите, които виждаме често на екрана.

Поп звездата Шер

Спечелилата Оскар актриса и поп звезда Шер е страхотен фен на хомеопатията, защото й е помогнала за пръв път още през 1987 г., когато страдала от вирусно заболяване, съпроводено с хронична умора и пристъпи на пневмония.

„Не мисля, че все още щях да съм жива, ако ние беше хомеопатичната медицина”, споделя тя в ексклузивно интервю за шотландския в. Sunday Mail. „Бях заразена с вируса на Епщайн-Бар, който води до хронична отпадналост и не можех да работя ефективно близо две години. Опитах с конвенционалната медицина, но просто не се получи. Лекарите казаха, че болестта е изцяло в главата ми. Хората...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.