zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

ГМО: къде свършва реалността и започва легендата



ГМО: къде свършва реалността и започва легендата

Знаем ли всъщност каква е истината за ГМО храните и доколко вредни са те.

здраве.bg

ГМО! През последните години това съкращение ни се набива на очи в какви ли не публикации. Много бързо ГМО-тата се наредиха в една категория с други зли акроними като бисфенол А (BPA) и високофруктозен царевичен сироп (HFCS), за които наистина можем да кажем, че доказано следва да избягваме. Но знаем ли всъщност защо? Нека се поровим малко по-дълбоко, за да разберем какво точно се крие за тези три букви – ГМО.

Понятието ГМО

ГМО е съкратеното название за генетично модифициран организъм. Най-просто казано генетичен материал от един организъм – например растение, животно, бактерия или вирус – се съединява с друг. В повечето случаи измененото ДНК насища организма с някаква търсена като полезна отличителна характеристика.

За комерсиално отглежданите хранителни ГМО култури (които се наричат генетично проектирани) това обикновено означава, че те стават резистентни на пестициди, заболявания и хербициди като по този начин се ограничава нуждата от използване на химични торове.

Генното инженерство също така произвежда ваксини и алтернативни източници на енергия, а по отношение на ГМО храните пред завършване са проектите за издържащи на суша посеви, по-трудно развалящи се плодове, соеви зърна с по-високо съдържание на полезни омега-3 мастни киселини. Всъщност звучи доста добре, но защо ли е тогава този шум около генетично проектираните хранителни култури?

На какво се дължи недоволството

Ако напишем в Гугъл „рискове от ГМО”, ще ни залее вълна от сайтове, анатемосващи ГМО-тата. Заклеймени като „чудовищни храни”, тези биотехнологични продукти се свързват с изследвания върху животни и показващи данни, че водят до безплодие, хранителни алергии, увреда на черния дроб, рак, резистентност към антибиотици и храносмилателни проблеми.

Всъщност, на базата на такива изследвания, Американската академия по медицина на околната среда (AAEM) е обявила мораториум върху ГМО храните през май 2009 г. Европейският съюз пък изисква специални етикети върху тези храни....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.