zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

ГМО: къде свършва реалността и започва легендата



ГМО: къде свършва реалността и започва легендата

Знаем ли всъщност каква е истината за ГМО храните и доколко вредни са те.

здраве.bg

ГМО! През последните години това съкращение ни се набива на очи в какви ли не публикации. Много бързо ГМО-тата се наредиха в една категория с други зли акроними като бисфенол А (BPA) и високофруктозен царевичен сироп (HFCS), за които наистина можем да кажем, че доказано следва да избягваме. Но знаем ли всъщност защо? Нека се поровим малко по-дълбоко, за да разберем какво точно се крие за тези три букви – ГМО.

Понятието ГМО

ГМО е съкратеното название за генетично модифициран организъм. Най-просто казано генетичен материал от един организъм – например растение, животно, бактерия или вирус – се съединява с друг. В повечето случаи измененото ДНК насища организма с някаква търсена като полезна отличителна характеристика.

За комерсиално отглежданите хранителни ГМО култури (които се наричат генетично проектирани) това обикновено означава, че те стават резистентни на пестициди, заболявания и хербициди като по този начин се ограничава нуждата от използване на химични торове.

Генното инженерство също така произвежда ваксини и алтернативни източници на енергия, а по отношение на ГМО храните пред завършване са проектите за издържащи на суша посеви, по-трудно развалящи се плодове, соеви зърна с по-високо съдържание на полезни омега-3 мастни киселини. Всъщност звучи доста добре, но защо ли е тогава този шум около генетично проектираните хранителни култури?

На какво се дължи недоволството

Ако напишем в Гугъл „рискове от ГМО”, ще ни залее вълна от сайтове, анатемосващи ГМО-тата. Заклеймени като „чудовищни храни”, тези биотехнологични продукти се свързват с изследвания върху животни и показващи данни, че водят до безплодие, хранителни алергии, увреда на черния дроб, рак, резистентност към антибиотици и храносмилателни проблеми.

Всъщност, на базата на такива изследвания, Американската академия по медицина на околната среда (AAEM) е обявила мораториум върху ГМО храните през май 2009 г. Европейският съюз пък изисква специални етикети върху тези храни....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.