zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

ГМО: къде свършва реалността и започва легендата



ГМО: къде свършва реалността и започва легендата

Знаем ли всъщност каква е истината за ГМО храните и доколко вредни са те.

здраве.bg

... Същевременно, според определението и политиката на Американската администрация по храните и лекарствата от 1992 г., ГМО храните „не се различават от другите храни по някакъв значим начин”. Те следват доброволния процес, при който компаниите предоставят данни, които доказват, че модифицираните хранителни култури са като цяло същите като традиционно отглежданите и затова не крият никакви рискове за здравето.

Потенциални причини за притеснение

ГМО-тата за първи път в света стават широко достъпни през 1994 г., когато доматите FlavrSavr излезли на пазара. По-късно били изтеглени от продажба, защото били твърде кашави, но производството на генетично модифицирани храни оттогава сее разширило в неимоверни граници – до над 80% от царевицата, соята, памука и захарното цвекло, отгледани в някои страни, включително САЩ.

По международната класификация САЩ се нарежда на първо място по производство на ГМО храни с 66,8 милиона хектара през 2010 г. Въпреки широкия обхват, много хора все още смятат генното инженерство за нова наука и твърдят, че трябва да внимаваме с него, тъй като здравословните ефекти от един ГМО-продукт в дългосрочен план са неизвестни.

Както е нормално при всяка нова наука, има много неща, които не разбираме, и някои от доказателствата са най-малкото леко обезпокояващи.

Едно от основните притеснения е, че масовото увеличаване на хроничните заболявания е свързано с производството на ГМО-тата – в това число са множествената склероза, артрита и възпалителни заболявания на червата. Имунната система е програмирана да се противопоставя на чуждите тела и се смята, че новите протеини, възникващи в процеса на създаване на един ГМО-продукт, могат да карат организмът да реагира срещу самия себе си.

Здравните експерти привидно са съгласни поне по отношение на един от рисковете: възможността от развитие на алергии, свързани с ГМО храните. През 1996 г. изследователите включили в соевите зърна елемент от бразилските орехи, който се оказал високо алергенен...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.