zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 билки ефективни срещу депресия5 билки ефективни срещу депресия

Тези растения помагат за облекчаването на симптомите на депресията по-ефективно дори от някои лекарства-антидепресанти.

здраве.bg

Депресията е широко разпространено състояние и засяга милиони хора по света, много от които са убеждавани от фармацевтичната индустрия, че серотониновите лекарства и другите антидепресанти са единственото възможно лечение.

Истината е, че има множество билкови алтернативи, които доказано помагат за подобряването на симптомите на депресия по естествен начин и без да предизвикват странични ефекти.

Златен корен
(Rhodiola rosea)

Златовръх или както още е известен златен корен е целогодишно растение, което расте в студените планински региони на северното полукълбо. Корените му съдържат сок, който отдавна се използва за подобряването на физическата и психическата издръжливост, за облекчаване на симптомите на тревожност и стрес и дори за подобряване на настроението и облекчаване на депресията. Поради това билката се счита за адаптоген, натурално вещество, което помага за нормализирането на отговора на тялото към стреса и поддържа оптималната хомеостаза като балансира имунната система и ендокринните хормони.

Многобройни научни изследвания, показват, че златовръх може безопасно да се използва за намаляване на нужното за възстановяване време след тренировка, за подобряване на вниманието и паметта, физическото състояние и изпълнение, за стимулиране на психомоторните функции и за облекчаване на депресията и тревожността.

Жълт кантарион
(Hypericum perforatum)

Жълтият кантарион, растящ в умерения и субтропичния регион, се е използвал отдавна от най-различни култури за лечение на депресия. Според резултатите от различни изследвания тази билка е поне толкова ефективна при лечението на умерена депресия, колкото стандартните антидепресанти, но потенциалните странични ефекти при нея са по-малко.

Когато се приема като цялостен екстракт, жълтият кантарион помага и за облекчаването на проблемите със съня...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.