zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 билки ефективни срещу депресия5 билки ефективни срещу депресия

Тези растения помагат за облекчаването на симптомите на депресията по-ефективно дори от някои лекарства-антидепресанти.

здраве.bg

Депресията е широко разпространено състояние и засяга милиони хора по света, много от които са убеждавани от фармацевтичната индустрия, че серотониновите лекарства и другите антидепресанти са единственото възможно лечение.

Истината е, че има множество билкови алтернативи, които доказано помагат за подобряването на симптомите на депресия по естествен начин и без да предизвикват странични ефекти.

Златен корен
(Rhodiola rosea)

Златовръх или както още е известен златен корен е целогодишно растение, което расте в студените планински региони на северното полукълбо. Корените му съдържат сок, който отдавна се използва за подобряването на физическата и психическата издръжливост, за облекчаване на симптомите на тревожност и стрес и дори за подобряване на настроението и облекчаване на депресията. Поради това билката се счита за адаптоген, натурално вещество, което помага за нормализирането на отговора на тялото към стреса и поддържа оптималната хомеостаза като балансира имунната система и ендокринните хормони.

Многобройни научни изследвания, показват, че златовръх може безопасно да се използва за намаляване на нужното за възстановяване време след тренировка, за подобряване на вниманието и паметта, физическото състояние и изпълнение, за стимулиране на психомоторните функции и за облекчаване на депресията и тревожността.

Жълт кантарион
(Hypericum perforatum)

Жълтият кантарион, растящ в умерения и субтропичния регион, се е използвал отдавна от най-различни култури за лечение на депресия. Според резултатите от различни изследвания тази билка е поне толкова ефективна при лечението на умерена депресия, колкото стандартните антидепресанти, но потенциалните странични ефекти при нея са по-малко.

Когато се приема като цялостен екстракт, жълтият кантарион помага и за облекчаването на проблемите със съня...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.