zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 билки ефективни срещу депресия5 билки ефективни срещу депресия

Тези растения помагат за облекчаването на симптомите на депресията по-ефективно дори от някои лекарства-антидепресанти.

здраве.bg

... , за по-доброто отпускане и за поддържането на енергията в тялото по начин, който избягва върховете и спадовете, обикновено асоциирани с консумацията на кофеин и други стимуланти. Тази билка се счита за безопасно и евтино лекарство, което може да подобри цялостното психично здраве.

Каму каму
( Myrciaria dubia )

Каму каму е тропическо растение, характерно за дъждовните гори, чиито плодове съдържат най-високото известно количество витамин С в натурален продукт в целия свят. Плодът е натурално сладък и съдържа редица вещества, сред които и витамин С, подпомагащи здравето на имунната система, борещи се с негативните ефекти от херпес-вируса, облекчаващи различни възпаления и борещи се с бактериите и вирусите. Каму каму има и адаптогенни свойства, които нормализират телесните процеси по време на стрес и облекчават симптомите на депресията.

Някои специалисти посочват каму каму като второто растение с най-силен ефект на съдържащите се в него натурални антидепресивни съставки. А най-хубавото е, че консумацията на тези плодове не води до никакви странични ефекти.

Ашваганда
( Withania somnifera)

Ашвагандата е индийско растение, което се използва отдавна в индийската традиционна медицина - аюрведа. Съдържа мощни адаптогенни съставки, облекчаващи симптомите на тревожност и депресия. Доказано е, че растението помага и за противодействието на дегенеративни мозъчни състояния като заболяванията на Паркинсон и Алцхаймер, както и за възпрепятстването растежа и разпространението на раковите клетки.

Изследванията сочат, че ашвагандата действа поне толкова добре, ако не и по-ефективно от много лекарства-антидепресанти при облекчаването на тревожността и депресивните симптоми. Освен това естествено предпазва организма от увредите на свободните радикали, предизвикани от стреса, без да води до обезпокояващи...

 
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.