zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ароматерапия: за по-добро здраве с етерични масла



Ароматерапия: за по-добро здраве с етерични масла

Някои етерични масла могат ефективно да облекчават различни физически и психически проблеми.

9 март 2012, здраве.bg

Ароматерапията е натурален лечебен метод, който използва различни растителни масла каквито са и етеричните, за да отпусне, облекчи или излекува човека от различни психически и физически болежки.

Етеричните масла са най-често използвани и се добиват от естествените есенции на различни цветя, стъбла, листа, корени.

Ползи от етеричните масла

Етеричните масла са чисти и летливи по природа и имат много и различни терапевтични свойства. Трябва да се съхраняват особено внимателно, тъй като лесно се изпаряват. Тези масла са бистри и концентрирани и или се вдишват директно, или се нанасят върху кожата, разредени с други масла – най-често бадемово масло и масло от гроздово семе.

Отпускане и антистрес

Етеричните масла се използват за отпускащи масажи. Те имат способността да осигуряват физическа и психическа релаксация и да облекчават стреса. Ако говорим за психологическите ползи от етеричните масла, то трябва да споменем, че те подобряват и паметта, облекчават чувството за умора, емоционалните смущения и тревожността.

Например маслата от сладък портокал, бергамот, лавандула, лимон и иланг-иланг имат забележително влияние върху психиката и могат да ни освободят от негативни емоции и да предизвикат позитивни.

Етеричните масла от босилек, лимон, розмарин имат подобряващи паметта свойства, а жасминовото масло, както и маслата от сандалово дърво, патчули и иланг-иланг се считат за афродизиак.

Срещу микробите

Етеричните масла имат и антисептични свойства. Смятат се и за противогъбични и анти-бактериални средства, затова могат да се използват за лекуване на различни видове кожни и вътрешни инфекции.

Инхалация

Когато се вдишат директно, етеричните масла могат да доведат до различни физически и психологически ползи. Традиционно евкалиптовото масло се използва от векове за лекуване на настинки и запушване на дихателните пътища.

Инхалацията с пара и етерични масла от канела, евкалипт, розмарин, бор също облекчават грипа и настинките.

Масаж

Когато...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    любопитно    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.