zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ароматерапия: за по-добро здраве с етерични масла



Ароматерапия: за по-добро здраве с етерични масла

Някои етерични масла могат ефективно да облекчават различни физически и психически проблеми.

9 март 2012, здраве.bg

... се нанасят върху кожата, етеричните масла се абсорбират от потока на кръвта и ползотворните им въздействия се разпростират из цялото тяло. Масажите в ароматерапията имат за цел подобряването на кръвообращението в тялото, регулирането на кръвното налягане и облекчаването на различни видове болки.

Понякога капки етерично масло се използват в комбинация с различни лосиони за масажи като бадемово, какаово масло, масло от шеа и други.

Естествен репелент

В дома си използваме пестициди и химически репелент против насекоми, но тези субстанции се отразяват негативно на здравето ни. Някои етерични масла могат да се използват като естествен репелент против насекоми – такива са маслата от мента и цитронела, които прогонват мухите и комарите.

Масла за вана

Ако добавим няколко капки етерично масло към ваната, ще можем да се възползваме от физическото и психическо отпускане и балансиращите ползи от маслото.

Обезболяващи свойства

Етеричните масла могат да облекчават болката до значителна степен. Без значение дали става дума за мигрена, мускулна болка, стомашна болка или менструални спазми, налагането на горещ компрес с етерично масло ще бъде от полза.

Още ползи

Етеричните масла се използват за приготвянето на различни козметични и ароматични продукти - лосиони, шампоани, парфюми, сапуни, душ гелове, свещи.

Тези масла могат да се произвеждат по органичен начин без използването на каквито и да е химикали. Дори растенията, от които се извличат, могат да се отглеждат на принципа на органичното земеделие.

Именно заради възможността да се използват органично чисти съставки ароматерапията печели все повече популярност като алтернативна терапия и за красота, и за здраве. Тя се базира на естествените лечебни свойства на природата и затова си заслужава да обмислим дали да не се възползваме от възможностите, които предлага както за тялото, така и за психиката ни.

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    любопитно    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.