zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Китайската традиционна медицина почва да разкрива тайните си



Китайската традиционна медицина почва да разкрива тайните си

Китай комбинира наплива на западните компании към неговия пазар на лекарства, с местни разработки, базирани на народната медицина.

3 февруари 2012, здраве.bg

... са изолирали ключовата съставка - акацетин, създали са нейно синтетично копие и са го тествали успешно върху лабораторни животни.

Сега основната съставка се пречиства и учените се надяват да започнат клинични изпитвания с хора до три години. Най-голяма фармацевтична компания на Хонконг ще се заеме с тази задача. Вече е получен патент за акацетина и учените гледат с надежда в бъдещето, когато лекарството ще се разпространява в Китай и дори по целия свят.

Въпреки че традиционните китайски лекарства се използват от векове, те са значително по-малко популярни и разбирани извън Китай. Чрез подлагането на клинични изследвания на съставки, заимствани от Китайската традиционна медицина, експертите се надяват да докажат ефикасността им и да търгуват и на чуждите пазари.

Едновременно с подкрепата на Китай за своя фармацевтичен сектор, западни компании също си проправят път към страната. Само през последните месеци световни лидери в бранша обявиха амбициозни планове за разширяване на пазарите си на изток. Причината за това е проста – китайският пазар на лекарства по рецепта, който се очаква до 2020 г. да стане вторият по големина в света, се оценява на повече от 900 милиарда юана до 2015 г., като само през 2010 г. е бил 404 милиарда юана.

Докато вниманието е насочено към това какво западните фармацевтични компании правят в Китай, се предполага, че значителни ресурси се пренасочват към изследване на традиционните китайски лекарства и не след дълго най-добрите от тях ще стоят редом до най-добрите западни продукти.

През последните няколко години правителството на Китай отпусна 12 милиарда юана за развитието на биотехнологиите и търсенето на нови лекарства.

Всички големи китайски фармацевтични компании се включват в разработването на качествени и международно признати продукти. Някои се концентрират върху разработването на продукти от сурови материали със силни качества лекарства, докато други се обръщат към патентовани китайски продукти.

Този различен...

 
 
Още по темите:
aлтернативи    любопитно    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.