zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Китайската традиционна медицина почва да разкрива тайните си



Китайската традиционна медицина почва да разкрива тайните си

Китай комбинира наплива на западните компании към неговия пазар на лекарства, с местни разработки, базирани на народната медицина.

3 февруари 2012, здраве.bg

Традиционната медицина започва да придобива все повече почитатели. Китайската не е изключение. Така например китайските легенди векове наред са възхвалявали полезните качества на рядко бяло цвете - уйгур (или саусуреа), растящо по заснежените планински върхове, смятано за панацея, еликсир толкова силен, че може да върне мъртвите към живота.

Днес в лаборатории в Шанхай и Хонконг учени изучават внимателно това малко, сбръчкано цветенце с големината на авокадо и известно в ботаниката като Saussurea Involucrata, а в Китай като Tian Shan Xue Lian. С негова помощ те се надяват да разработят ново лекарство за сърце.

В търсене на нови и по-ефективни лекарства учените в Китай преразглеждат традиционните китайски лекове – корени и билки, използвани в продължение на хиляди години – за да открият активни съставки, които да бъдат включени в лесни за производство и ефективни като употреба медикаменти.

Но за разлика от много други, които вече продават традиционни китайски лекарства под формата на пудри и капсули, учените отиват по-далеч, подлагайки тези лекарства на сериозни клинични тестове - за да могат традиционните лекарства да получат по-широка подкрепа по целия свят.

Проектът получава изключителна правителствена подкрепа. Според професора по кардиология Ли Гуиронг от Университета в Хонконг саусуреата се използва от хиляди години в Тибет и Индия за лечение на различни болести. Китайските лекари са го използвали най-вече за борба с различни сърдечни проблеми.

Професорът споделя, че работи над това вече осем години. Целта на проекта е с едно лекарство с по-малко странични ефекти да се възвърне нормалният сърдечен ритъм на страдащите от аритмия.

Откакто Пекин започва употребата на високи технологии за производството на лекарства, отпускайки 13,7 милиарда юана, китайските учени се радват на небивала правителствена подкрепа и достъп до средствата, нужни за разработка на по-добри лекарства и методи за диагностика на хроничните заболявания.

Учените вече...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    любопитно    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.