zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ябълките: витамини и минерали



Ябълките: витамини и минерали

Ето какви полезни вещества ще си набавим от една средна ябълка и то с кората.

здраве.bg

Ябълките са здравословен и лесно достъпен плод, които без проблем можем да вземем за работа или из път и да похапваме между основните хранения. Едно средно голяма ябълка, изядена с кората, осигурява около 95 калории и 4,4 г, или 17%, от препоръчителната дневна доза фибри. Въглехидратите в една голяма ябълка са около 25 г.

Калций

Една средно голяма ябълка с кората осигурява на организма около 11 мг калций. Този минерал е в най-голямо количество в организма ни като допринася за здравето на костите, мускулните контракции и стабилното и правилно функциониране на метаболизма. Хората на зряла възраст трябва да приемат между 1000 и 1200 мг калций всеки ден.

Калий

Една средно голяма ябълка с кората осигурява почти 200 мг калий. Този минерал и електролит има позитивен електрически заряд и се съдържа във вътрешността на клетките. Той е важен за поддържането на баланса на течностите, мускулните контракции и преминаването на импулсите на нервната система. Препоръчителната дневна доза калий за хората над 18 години е 4700 мг.

Витамини А и С

Една средно голяма ябълка с кората съдържа около 98 IU (МЕ – международни единици) витамин А. Той е важен за зрението, за регулирането на генната експресия, за нормалната функция на имунитета и производството на червени кръвни клетки. Същата ябълка съдържа и около 8,4 мг витамин С, което е над 10% от препоръчителната минимална дневна доза. Витамин С е особено важен за синтеза на колаген – най-разпространения протеин в човешкия организъм, който има разнообразни функции.

Фолиева киселина

Една средно голяма ябълка с кората съдържа около 5 мкг фолиева киселина, водноразтворим витамин от група В, необходим на първо място за правилното делене на клетките. Препоръчителната дневна доза от този витамин...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.