zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Супер-плодове: истинските им ползи за здравето



Супер-плодове: истинските им ползи за здравето

Зад пазарните трикове за т.нар. супер-плодове все пак се крият реални качества.

29 ноември 2011, здраве.bg

... , публикувано през 2006 г. в Journal of Herbal Pharmacotherapy.

Всеки нар, който изяждаме, е пълен със същите полезни за здравето антиоксиданти - полифеноли, които се съдържат и в зеления чай. Освен това обаче в него се съдържа още други видове антиоксиданти - изофлавони, които обикновено се срещат в соята, и елагична киселина. Тя е типична за ядките и плодовете от семейството на малините. Според изследванията и елагичната киселина и изофлавоните имат силно противодействие на развитието на раковите клетки.

Комбинацията между толкова различни видове антиоксиданти, при това в значително количество, са извоювали на нара името супер-плод.

Асай бери - суперплод

Подобно на нара, асай бери (или както погрешно е по-познат у нас, акай бери) е пълен с антиоксиданти. Но освен тях този дребен плод, наподобяващ на вид едра тъмна боровинка и произхождащ от Амазония, съдържа и други полезни съставки като диетични фибри, витамини, минерали, сложни въглехидрати, аминокиселини и есенциални мазнини.

Според изследване, публикувано през 2008 г. в Journal of Agricultural and Food Chemistry този суперплод помага на тялото да се пребори с ефектите на стареенето по-успешно от останалите плодове – благодарение на изключително високия си индекс (ORAC) за съдържание на антиоксиданти.

И все пак, при всички изследвания, проведени относно ползите от този суперплод, диетолозите предупреждават, че можем да се възползваме от ползите за здравето на асай/акай бери само ако и този плод е част от добре балансирана диета. Затова, макар и да е възможно да ни даде известно предимство в борбата със стареенето и наднорменото тегло, нека не се залъгваме и да го наричане „вълшебния плод”.

Годжи бери - суперплод

Този екзотичен плод, чиято родина са субтропичните райони на Китай, както и Монголия, Хималаите и Тибет е богат на бетакаротин и зеаксантин - още два силни антиоксиданта. Зеаксантинът е много популярен като съставка на хранителните добавки, насочени към подобряване...

 
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.