zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Спорът за кафето: добрите и лошите страни



Спорът за кафето: добрите и лошите страни

здраве.bg

... кафе късно вечер и дължащата се на кофеина нервност са очевидните за всеки недостатъци. Изборът на безкофеиново кафе, което съдържа само кофеин колкото да достави необходимите антиоксиданти, носи подобни, макар и по-малки, ползи за здравето както обичайното кафе. Но обърнете внимание преди всичко по каква технология е направено безкофеиновото кафе – за предпочитане с вода или пара, в никакъв случай чрез използване на химикали.

Тъй като кофеинът повишава отделянето на вода (диурезата), не е изключено обостряне на заболявания на бъбреците и пикочния мехур. Ако нямате такива проблеми, но пиете доста кафе, постарайте се да приемате и достатъчно количество вода/течности.

Вероятно най-сериозният негативен ефект на прекомерната употреба на кафе е засягането на функцията на надбъбречните жлези. Когато пием кафе, то стимулира надбъбреците да произвеждат адреналин. Това е част от т.нар. „бий се или бягай” състояние – то причинява раздразнителност и склонност към агресия. За нея допринася и потисната секреция на успокяващия хормон серотонин.

При положение, че консумирате твърде много кафе прекалено често и за дълго време, възможно е да изпитате надбъбречна умора. На това страдание като че ли се обръща внимание единствено от холистичната медицина. При надбъбречна умора се намалява производството на хормона кортизол, поради което организма по-трудно се справя със стресови състояния.

Видовете кафе

Най-широко се продават два основни сорта кафе – арабика и робуста. Зърната на арабика могат да се намерят по щандовете на всички специализирани магазини за кафе и здравословни храни. Този сорт се слави с по-богатия си вкус в сравнение с робуста, който пък се използва за направата на значително по-евтини видове кафе. В днешно време все по-лесно за намиране е и органичното кафе.

Кафето на зърна варира от светло до тъмно изпечено. Противно на популярното мнение, тъмното изпеченето кафе съдържа малко по-малко кофеин от светло изпеченото. А за направата на еспресо...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.