zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Спорът за кафето: добрите и лошите страни



Спорът за кафето: добрите и лошите страни

здраве.bg

Да се откажеш от кафето само до преди двадесетина години беше задължително условие за всеки, който иска да се храни и живее здравословно. Но постепенно новите изследвания, посветени на влиянието на кафето върху човешкия организъм, обърнаха внимание на ползите от него.

Добрите страни на кафето

Не само кофеинът играе роля тук, а и много други натурални съставки на кафето, чието общо действие се изявява в повишаване нивата в кръвта на т.нар. гранулоцитен колонии-стимулиращ фактор - вещество, което предпазва мозъка от деменция и дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и тази на Паркинсон.

Оказва се, любителите на кафето също така по-рядко стават жертва на диабет и инсулти. Това съобщиха съвсем наскоро експерти от Американската сърдечна асоциация след провеждането на изследване в Швеция, в което са взели участие над 35 000 жени.

Обичайно най-голяма е употребата на кафе в онези региони, които са облачни, дъждовни и мрачни. Северозападното крайбрежие на Америка е добър пример за това. Както излежда, кофеиновата напитка предоставя защита и срещу депресията и свързаните с лошото време психични състояния.

Изследванията очевидно показват реална възможност за предпазване от социално значими заболявания като пием кафе.

Кафеените зърна съдържат изключително много антиоксиданти. За да се осъществи действието на антиоксидантите обаче, кафето трябва да се пие без мляко и захар или изкуствени подсладители. Единственият подсладител, който не се отрича, засега е естественият екстракт от стевия. Препоръчително е избягванетето и на всякакви ароматизирани видове кафе.

Във всички случаи обаче трябва да забравим за цигарите и захарните изделия, които изникват в съзнанието ни още при мисълта за чашата кафе. Всъщност възможно е именно на тези продукти, а не на самото кафе, да се дължи влошеното здраве при част от хората, които обичат напитката и я пият редовно.


Отрицателните страни на кафето

Зависимостта, трудното заспиване след чаша...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.