zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Йога: 4 пози, които ще ни успокоят и заредят с енергия



Йога: 4 пози, които ще ни успокоят и заредят с енергия

фото: sxc.hu

zdrava.bg

След поредния натоварен ден е съвсем логично да се чувстваме изтощени и достигнали до и на физическите и на психическите си сили. Описаните по-долу четири йога пози могат да ни помогнат да успокоим нервната си система, да дадем почивка на мозъка си и да се заредим наново с енергия, твърди zdrava.bg.

Йога поза Джану Сиршасана

• Ползи: Разтяга гърба, подколенните сухожилия, прасците; удължава гръбначния стълб.
• Помага за: Храносмилане, стрес, тревожност, недостиг на енергия, високо кръвно налягане.

1. Започваме седнали в поза дандасана.
2. Накланяме лявото си коляно към гърдите и поставяме стъпалото плътно на пода. След това спускаме крака наляво и с помощта на ръцете доближаваме лявата си пета към дясната част на слабините. Притискаме табана на левия крак към вътрешната част на дясното бедро. Изправяме гръбнака и вдишваме. Поставяме дясната си ръка до дясната част на ханша и изправяме лявата ръка.
3. Издишаме и леко извиваме торса надясно, перпендикулярно на десния крак. Важно е да държим гърба изправен и да насочим лявата си ръка към външната част на десния глезен. След това кръстосваме дясната върху лявата китка и хващаме вътрешната част на десния глезен.
По-лесен вариант: Ако не можем да достигнем глезена, е добре да хванем прасеца, коляното, бедрото – която част от крака ни е удобна без да нарушим целостта на йога позата, а именно поддържането на гръбнака изправен.
4. С всяко вдишване трябва да удължаваме гръбначния стълб от опашката до короната на главата като водещи са гърдите. След това, при издишането, с все още кръстосани китки и изправен гръб, протягаме ръцете си напред и хващаме по-стабилно дясното стъпало като едновременно с това приближаваме торса към крака.
По-лесен вариант: Ако ръцете ни са били върху прасеца, коляното или бедрото, целта е просто да ги протегнем малко по-напред, не задължително чак на стъпалото, стига да поддържаме гръбнака изправен.
5. Вдишваме, изправяме леко...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.