zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

E. Coli: да научим повече



E. Coli: да научим повече

Много малко щамове на E. Coli могат да предизвикат сериозни и дори животозастрашаващи симптоми.

Бактерията E. Coli напоследък доби нова популярност, макар да е добре позната и проучена.

здраве.bg

... с отслабена по различни причини имунна система – ХИВ, прием на лекарства срещу рак или заради трансплантация на органи – са особено уязвими.

- Предпочитания към определени храни: Рисковите храни включват неварени колбаси, непастьоризирано мляко или сок, меки сирена, произведени от сурово мляко.

- Редукция на стомаха: Хората, преминали през хирургическа интервенция за намаляване на стомаха, по-лесно се поддават на заразяване с E. Coli. Предполагаемата причина е, че в стомаха им има по-малко киселина, която е способна да убие бактерията.

Усложнения, лечение, предпазни мерки

Повечето здрави хора в зряла възраст преодоляват симптомите от E. Coli до седмица. Но най-вече при децата и по-възрастните, при излагане на някой от опасните щамове, може да се стигне до животозастрашаващо състояние, свързано с блокаж на бъбреците - хемолитично-уремичен синдром (ХУС – HUS).

За да бъде диагностицирано заразяване с E. Coli, се назначава тест, който да докаже наличие на бактерията, както и чрез посявка евентуалното освобождаване от нея на опасни токсини.

Няма специфично лечение за заразяването с E. Coli. В общите случаи препоръката е да се приемат повече течности – за да се преодолее обезводняването и умората. Медикаменти срещу диария трябва да се избягват - те забавят отделителната система, т.е. пречат на тялото да се освободи от токсините.

При възстановяване храните трябва да се добавят постепенно към диетата. В началото трябва да се предпочитат продукти с по-малко фибри, като се избягват млечните и мазните продукти. Най-добре е да се пие чиста вода, като се отбягват соковете, алкохолът и съдържащите кофеин напитки.

Общите съвети на специалистите за предпазване от зараза с E. Coli са за изключване от диетата на необработеното месо и сурови зеленчуци, съхраняването на храните отделно една от друга, както и редовно измизане на ръцете – по възможност с топла вода и сапун.

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.