zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

E. Coli: да научим повече



E. Coli: да научим повече

Много малко щамове на E. Coli могат да предизвикат сериозни и дори животозастрашаващи симптоми.

Бактерията E. Coli напоследък доби нова популярност, макар да е добре позната и проучена.

здраве.bg

... диария.

Инфекцията с E. Coli се получава, когато бактерията бъде погълната. Това може да стане при излагане на заразена храна или вода, както и при контакт човек-човек.

Заразена храна

- Месо: Когато месото от животните се обработва, бактерии E. Coli, които са се намирали в храносмилателния им тракт още докато са били живи, могат да попаднат в месото. Рискът се увеличава при каймата и най-вече при колбасите, защото се смесва месо от много животни и не се прави обработка на продукта с висока температура (печенето, варенето, пърженето унищожават бактерията).

- Непастьоризирано мляко: Ако по вимето на кравата или машината за доене има E. Coli, бактерията може попада и в млякото.

- Свежа продукция: Отпадъчните продукти (вкл. води) от фермите замърсяват селскостопанска земя. Особено податливи на заразяване с E. Coli са салатите и спанакът, но до попадане на бактерията може да се стигне при всеки вид плод или зеленчук.

Заразена вода

По различни пътища бактерии E. Coli могат да попаднат във всеки басейн, използван за напояване. Пиенето или неволното поглъщане на вода от такъв източник също могат да доведат до заразяване.

Въпреки че водата, която се използва в населените места, се дезинфекцира чрез хлор, ултравиолетови лъчи или озон, опитът показва, че тези мерки намаляват, но не изключват разпространението на E. Coli. Има случаи със заразяване при плуване в басейн или езеро със замърсена вода.

Контакт с друг човек

E. Coli лесно се прехвърля от човек на човек, особено ако носителят на заразата не си мие редовно ръцете. Децата и възрастните са най-лесно податливи на заразяване.

Рискови фактори

E. Coli може да зарази всеки, който попадне в контакт с нея. Но някои хора са особено податливи. Рисковите фактори включват:

- Възраст: Децата, както и по-възрастните са изложени на по-голям риск от развитие на заболяване, причинено от E. Coli, както и на този симптомите да са по-тежки.

- Отслабен имунитет: Хората с...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.