zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 „порока”, които всъщност са полезни



10 „порока”, които всъщност са полезни

Тъмният шоколад в умерени количества е доказано полезен.

Много от най-големите удоволствия в живота всъщност носят и значителни ползи за здравето.

5 април 2011, здраве.bg

Вече официално можете да спрете да се чувствате виновни за тези малки „вредни” навици, от които не можете да се откажете. Оказва се, че много от най-хубавите удоволствия всъщност носят значителни ползи за здравето – помагат да останете стройни, борят се с депресията, побеждават заболявания. Ето и 10-те най-приятни от тях.

Наспивайте се

Сънят дава енергия, подкрепя имунната система, стимулира паметта и дори помага за отслабването. Ако не си доспивате, ще се повиши рискът от поява на тревожност и депресия. Недостигът на сън също така се асоциира с високото кръвно налягане, непоносимостта към глюкоза и затлъстяването в коремната област – а всички те са рискови фактори за сърдечни заболявания.

Опитайте се да спите редовно по 7-8 часа на ден - според изследванията това е оптимално поне за повечето хора. Ако успявате да се наспите и с по-малко, не е проблем – някои хора просто са „програмирани“ по този начин. Но, ако имате проблем със заспиването или се събуждате често през нощта, свържете се с лекар, за да проверите за възможни скрити причини за това, например тревожност или сънна апнея.

Взимайте си по-често почивен ден

Изследвания потвърждават, че почивките – независимо дали отивате на пътуване в чужбина или на еднодневна разходка – понижават стреса, кръвното налягане и риска от сърдечни заболявания. Доказано е, че също така стимулират креативното мислене (шефовете да обърнат внимание!). Изследване от 2005 г. Потвърждава, че хората, които излизат във ваканция два пъти годишно са по-малко податливи на стреса и депресията от тези, които почиват веднъж на две години.

Не можете да се измъкнете за повече от няколко дни? Не е проблем. Според скорошно изследване дължината на почивката няма отношение върху това колко щастливи се връщат хората от нея. Още повече, че най-голямата тръпка е преди самото излизане във ваканция. Затова удължете радостта на това предварително очакване като планирате кратки екскурзии по няколко пъти през годината вместо да...

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    aлтернативи    секс и здраве    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.