zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 „порока”, които всъщност са полезни



10 „порока”, които всъщност са полезни

Тъмният шоколад в умерени количества е доказано полезен.

Много от най-големите удоволствия в живота всъщност носят и значителни ползи за здравето.

5 април 2011, здраве.bg

... храни не само имат по-добър вкус, но и истински ползи за здравето, стига да приемате правилното количество от правилните видове мазнини. Опитайте се 10% от ежедневния ви прием на мазнини да се състои от мононенаситени. Те понижават риска от сърдечни заболявания и удар, което е особено важно, имайки предвид колко голям процент от хората умират от коронарни сърдечни заболявания.

Омега-3 мастните киселини също понижават риска от развиване на сърдечни заболявания и помагат за ограничаването на симптомите на депресия, ревматоиден артрит и други заболявания. Освен това, когато в ястието ви има малко мазнини, се чувствате по-сити и ядете по-малко. И все пак не бива повече от 30% от дневните калории да идват от мазнини – дори и от полезните.

Сутрешното кафе

Ако рано сутрин имате нужда от кафе, за да си отворите очите, в това няма нищо лошо. Няколко изследвания сочат, че кафето не само ободрява, но е полезно и защото се бори с някои видове рак и сърдечни заболявания и може дори да ви помогне да издържите на по-тежки и по-дълги натоварвания.

Можете да се наслаждавате спокойно на до две чаши кафе на ден. Повече от това не е препоръчително, защото ще доведе до изнервеност и проблеми със съня.

Отпускащ масаж

Никога не се чувствайте виновни, когато отидете на масаж. Като цяло хората, които биват докосвани редовно, са по-здрави. Ако бюджетът ви не предполага спа услуги, масажирайте се взаимно с половинката си. В едно изследване от 2008 г. при участниците било забелязано понижено ниво на болка, депресия, тревожност и гняв, ако поне два пъти седмично партньорите им ги разтриват.

Печете се на слънце

Слънчевите дни наистина повдигат настроението ни – слънцето е най-добрият естествен антидепресант, който кара тялото ни да произвежда по-малко от хормона на съня мелатонин, а това ни прави по-свежи, енергичви и готови да посрещнем деня.

Излагането на голата кожа на слънцето стимулира и синтезирането на витамин D, хормон, който може да ограничи...

 
 
Още по темите:
психология    aлтернативи    секс и здраве    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.